Web Analytics
More
    Reklāma

    Jabra Elite 65t austiņu apskats

    Jaunākie raksti

    Veikala ejas vijās kā zarnas, tās šķita nebeidzamas, bezgalīgas. Tikai pie pašas izejas kaut kad tālā nākotnē mani gaidīja pamatīgs, ar sinepēm brangi aptašķīts 30 centu hotdogs un mākslīgi uzburbuļots, vēl mākslīgāki saldināts dzēriens, ko varu papildināt atkal un atkal. Patīkamās pārdomas pārtrauca Kristapa zvans – nāc nu ārā, būšu pēc mazāk nekā 10 minūtēm klāt. Steigā paspraucos garām pārpildītajām kasēm. Purga slapināja nupat apžūt sākušos apavus, no debesīm nāca sasalstošs lietus. Perfekti, nicīgi nodomāju, ļaudamies, ka manās rokās iegulst austiņu iepakojums. Bet nevajag skatīt vīru no cepures!

    Nekad neesmu bijis liels Bluetooth cienītājs. Šis bezvadu savienojumus ir aptuveni tikpat paredzams kā ASV un Ziemeļkorejas diplomātiskās attiecības. Par laimi, pēdējā pusgada laikā Google ir izdevies sakārtot Android programmatūru, kas ļāvis Bluetooth savienojuma izmantošanai izrauties no salīdzināšanas ar iekāpšanu suņa sūdā. Viedtālruņu ražotāju atteikšanās no 3.5 mm austiņu pieslēgvietas mums neatstāj izvēli – jāmeklē kaut kas ar Bluetooth.

    Reklāma

    Fiziski vairs sen neesmu jauns cilvēks, ja runājam par skaņas uztveri. Mītiskos 20 kHz droši vien nekad neesmu dzirdējis un tā arī nedzirdēšu. Bet tīnis no manis nav zudis – spēju novērtēt skaļu un basiem pārbagātu vokāli instrumentālu priekšnesumu.

    Tehniskā specifikācija

    • Skaļrunīši: 6.0 x 5.1 mm, 20 Hz – 20 kHz
    • Skaņas slāpēšana: 4 mikrofonu sistēma
    • Mikrofoni: 100 Hz – 10 kHz, jutība -38 dBV/Pa
    • Akumulators: ar vienu uzlādi austiņas strādā līdz 5 h, kastīte nodrošina aptuveni vēl divas uzlādes. 15 minūšu uzlāde nodrošina aptuveni 1.5 h darbību
    • Savienojums: Bluetooth 5.0, vienlaikus var būt pievienotas divas ierīces
    • Svars: katra austiņa sver aptuveni 6 g, kastīte sver 67 g
    • Papildus: IP55 mitruma un putekļu noturība austiņām
    • Cena: sākot no 170 eiro interneta veikalos

    Izskats un uzbūve

    Šoreiz runa būs par Jabra Elite 65t Bluetooth austiņām, kas izrādījās visai patīkams ceļojuma un ikdienas biedrs darba dunā. Atļaušos uzreiz norādīt, ka Jabra Elite 65t Bluetooth austiņas nav pārlieku dārgas, bet austiņas arī nebūtu dēvējamas par lētām – tās ir pārdesmit eiro zem Sony konkurentiem.

    Jabra Elite 65t austiņas ir būtiski mazākas par iepriekš apskatītajām Sony WF-1000X. Manuprāt, lielākā Sony WF-1000X austiņu problēma bija to izmērs – austiņas pārāk daudz līda ārā no lietotāja galvas formām, liekot galvā cepuri vai kapuci, tās katru reizi tika izkustinātas, tās pat draudēja izkrist. Ar Jabra Elite 65t šajā ziņā viss ir ideāli – austiņas atrodas iekšā lietotāja ausī, tās ar kapuces uzlikšanu galvā neizkustināsi. Te gan uzreiz būtu jāatzīmē, ka Jabra Elite 65t, visticamāk, nebūs piemērotas cilvēkiem ar mazām ausīm, jo Elite 65t nostiprinās lietotāja ausī visai cieši, gluži kā sava veida atslēga pieejai pie apkārtējās vides skaņām.

    Jabra Elite 65t kastīte ir maza, pat niecīga, tā noteikti ietilps bikšu kabatā, jakas kabatā kastīti pat var nedaudz pazaudēt. Šī bija pamatīga problēma Sony WF-1000X austiņām, jo to kastīte bija pārāk liela. Jabra Elite 65t kastītei ir microUSB pieslēgvieta austiņu un kastītes akumulatoru uzlādei.

    Uz katras Jabra Elite 65t austiņas virsū ir paliela izmēra poga, tās nospiešana vai turēšana nozīmē vairākas dažādas iespējas, kuras te necentīšos uzskatīti. Austiņas pavada Jabra lietotne, kurā parādītas visas pogu piespiediena iespējas.

    Elite 65t austiņas aktivizējas, kad tās izņem no uzlādes kastītes, bet tās sāk skanēt tikai tad, kad būsi Elite 65t ievietojis savās ausīs.

    Nevarēšu īsti komentēt austiņu darbības ilgumu ar vienu uzlādi. Visticamāk, tās tiešām ir piecas stundas, bet to ir grūti pārbaudīt, jo austiņas uzreiz sāk lādēties, kad ievieto tās kastītē. Piecas stundas no vietas mūziku neklausījos, arī atstāt austiņas ārpus kastītes nevēlējos, jo tās ir tik sīkas, ka varētu pazust.

    Lietotne

    Uzskatu, ka Jabra izdevusies visai laba bezvadu austiņas pavadošā lietotne, tā ir būtiski uzlabota pēdējā laikā. Atceros, ka pirms aptuveni diviem gadiem Jabra Android lietotne bija haotiska, tā pamatīgi izrija viedtālruņa akumulatoru. Turklāt nācās ielādēt ne tikai pamata lietotni, bet arī papildu spraudni katram konkrētam bezvadu austiņu modelim. Arī šobrīd būs jāielādē papildu spraudni, bet nepieciešamās darbības spraudņa uzstādīšanai aizņems varbūt 20 sekundes tava dārgā laika.

    Jabra lietotne ļauj pielāgot Elite 65t austiņu darbību laikā, kad pārvietojies ar sabiedrisko transportu, kā arī pieejams režīms, kas uzlabos koncentrēšanos. Lietotne piedāvās arī ekvalaizera funkcijas un iespēju aktivizēt austiņu atrašanu.

    Bluetooth laikmetā ekvalaizers ir visai pamatīga problēma, jo ja Android viedtālrunī vispār ir iebūvēts ekvalaizers, tad tas, visticamāk, darbojas tikai ar vadu austiņām. Neesmu pārāk plaši šo problēmu pētījis, bet šķiet, ka OnePlus ir viens no retajiem ražotājiem, kas rūpējas arī par Bluetooth ekvalaizera iekļaušanu viedtālruņos. Jabra Elite 65t pavadošajā lietotnē ekvalaizers ir iekļauts, bet jāatzīst, ka tas darbojas visai knapi.

    Jabra lietotne arī atbild par Elite 65t austiņu programmatūras atjauninājumiem. Noteikti uzreiz pēc atpakošanas jāveic atjaunināšana, jo vismaz pie manis esošajam Elite 65t modelim ar rūpnīcas programmatūru bija problēmas ar balss zvaniem. Pēc atjauninājuma problēmas izgaisa.

    Šī nianse nebūs gluži saistāma ar programmatūru, bet derētu zināt, ka viena pati no lādēšanas kastītes izņemta kreisā Elite 65t austiņa nedarbosies. Ja vēlēsies veikt balss zvanu vai mūziku klausīties tikai ar vienu ausi, no kastītes nāksies izņemt labo austiņu, tā viena strādās. Ja gribēsi lietot tikai kreiso austiņu, no kastītes nāksies tāpat izņemt abas. Šis nav nekāds nepatīkamais jaunums, arī citiem ražotājiem viena no austiņām ir vadošā, bez tās darbināšanas nestrādās otra austiņa.

    Jabra lietotne piedāvā ne tikai atsevišķu profilu ikdienai un braucienam sabiedriskajā transportā, pieejama arī sadaļa, kas paredzēta koncentrēšanās uzlabošanai. Jabra lietotne spēlēs priekšā dažādas dabas skaņas, balto troksni utt. pēc tavas izvēles.

    Skanējums

    Elite 65t austiņas ir introvertā vienpaša sapnis!

    Droši vien no šāda izmēra austiņām nebūtu jāgaida nez kāds muzikālais baudījums, bet tomēr biju gaidījis, ka Elite 65t būs ar aptX HD vai vismaz aptX skaņas pārraides standartu. Nav ļoti daudz viedtālruņu, kuri atbalstītu aptX, bet to skaits ir pietiekams, lai aksesuāru ražotāji neignorētu aptX. aptX ir Qualcomm uzturēts skaņas kompresijas un pārraides standarts, to redzēsim arī Samsung un Huawei dārgajos un vidējās klases viedtālruņos. Budžeta klasē gan gandrīz obligāti būs jāmeklē Snapdragon procesoru, un nāksies pārlasīt forumus par katru konkrēto viedtālruņa modeli. Lai arī kā nebūtu, aptX atbalsta Elite 65t nav.

    Toties Elite 65t ir Bluetooth 5.0, kas ļauj austiņām vienlaikus uzturēt savienojumus ar divām viedierīcēm. Viens viedtālrunis spēlē mūziku, otrs pieslēgts, lai varētu saņemt balss zvanus.

    Jau iepriekš minēju, ka Elite 65t ekvalaizera darbība ir visai nosacīta. Šo to ekvalaizera grozīšana dod, bet man būtu gribējies sadzirdēt lielākas izmaiņas. Te gan jānorāda, ka no Elite 65t var izvilināt visai ciešamus basus, bet pašu austiņu forma ir tik specifiska, ka ne katram cilvēkam izdosies basus sadzirdēt. Interneta atsauksmēs lasīts, ka ar vienu ausi izdodas iegūt tīri nesliktu basu, bet otrā ausī Elite 65t neieguļas tik precīzi. Gribētu arī norādīt, ka vismaz man viena no Elite 65t austiņām īsti negribēja turēties ausī, kad ēdu vai košļāju košļeni. Pārējā laikā Elite 65t derēja visai labi, problēmas varētu rasties cilvēkiem ar mazākām ausīm.

    Iespējams, kāds man nepiekritīs, bet vismaz man Elite 65t šķiet ideāli lietojamas uz ielas vai sabiedriskajā transportā. Mājās tomēr ir kvalitatīvāki skaņas avoti, kā arī mājās nav problēmas ar austiņu izmēriem vai nepieciešamība bloķēt apkārtējās vides trokšņus. Elite 65t perfekti bloķē bērnu klaigas un sievas dotās komandas, džentlmeņi to noteikti spēs novērtēt.

    Te nonākam līdz Jabra Elite 65t aktīvajai apkārtējās vides skaņu bloķēšanai. Atļaušos uzskatīt, ka Elite 65t skaņas bloķēšana ir tuvu izcilai, vienlaikus arī pastāv iespēja ar lietotnes palīdzību, vai divas reizes uzspiežot uz labās austiņas, atslēgt skaņas bloķēšanu. Aktīvā apkārtējās vides skaņu bloķēšana lieliski izpalīdz sabiedriskajā transportā vai darba laikā, kad nepieciešams klusums, bet apkārt dārd printeri, klab taustiņi un žvadz karotītes kafijas krūzēs. Rodas sajūta, ka ar aktivizētu apkārtējās vides skaņu bloķēšanu Elite 65t austiņas skan nedaudz labāk, tām ir izteiktāki basi.

    Ja tomēr palaid apkārtējās vides skaņu cauri, jārēķinās, ka dzirdēsi tikai daļu no skaņām. Elite 65t austiņas faktiski atskaņo to, ko ārējie mikrofoni uztver, nevis fiziski izlaiž cauri skaņu no ārpuses.

    Nobeigumā

    Jabra Elite 65t ir vienas no retajām Bluetooth bezvadu austiņām, kurām uzrakstītais uz iepakojuma arī saistāms ar realitāti. Parasti pirms apskatiem varu papriecāties par neskaitāmiem austiņu ražotāju solījumiem internetā un uz krāšņā iepakojuma, bet pats produkts ir mērens draņķis. Jabra Elite 65t pilnībā atbilst ražotāja solījumiem.

    Man būtu gribējies tomēr redzēt kādu augstvērtīgāku skaņas pārraides iespēju, gan jau 170 eiro cenā varēja atrast pozīciju aptX licencei… Te gan jānorāda, ka arī dārgāki un it kā prestižāki Bluetooth bezvadu austiņu ražotāji ik pa laikam grēko, ievietojot savā produktā tikai Bluetooth 4.x, bet piemirstot par aptX vai aptX HD.

    Vai tiešām aptX HD kaut ko dod? Tā nu sagadījās, ka tieši Elite 65t apskata tapšanas laikā saņēmu pasūtīto skaņas bezvadu pārraides ierīci ar Qualcomm CSR8675 mikroshēmu. Izmantojot šo ierīcīti un attiecīgi arī viedtālruni ar aptX HD, skaņa nāk ārā tāda pati, it kā tiktu izmantotas vada austiņas. aptX HD arī nodrošina nemanāmu skaņas aizturi, kad skaties filmas. Ja pareizi esmu sapratis, parastais aptX to nespēj, tad jāmeklē aptX Low Latency. Jabra Elite 65t ir manāma neliela skaņas aizture aiz video, kas gan video atskaņošanas lietotnēs ir koriģējama nianse. Sliktāk būs, ja vēlēsies skatīties viedtālrunī kaut ko no YouTube, bet vēl arvien – aizture ir niecīga, ja arī tavs viedtālrunis atbalsta Bluetooth 5.0. Izmēģināju Elite 65t kopā ar Bluetooth 4.2 ierīci, un šķita, ka skaņas aizture ir lielāka.

    Elite 65t būs lieliska izvēle lietošanai uz ielas un sabiedriskajās transportā. Apkārtējās vides skaņu bloķēšana noderēs skaļākos ofisos vai ja mēģināsi strādāt kafejnīcā. Īsti neredzu Elite 65t kā vienīgās austiņas lietošanai mājās, jo tomēr kvalitatīvāka skaņa izmānāma no četras reizes lētākām vadu austiņām.

    Kopumā – ļoti patika Elite 65t izmēri, apkārtējās vides skaņu bloķēšana (skaņu cauri laišana ne tik ļoti), darbības laiks ar vienu uzlādi un lietotne. Skanējums ir drīzāk uz labo/ patīkamo pusi, bet tas ir atkarīgs no katra paša ieradumiem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    18 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    18.01.2019 10:38

    Q: ņemot vērā aktivitātes par telefonu (ne)lietošanu mašīnās – kā būtu ar testiem par auto brīvroku sistēmām?

    Kautkads
    18.01.2019 10:56
    Reply to  Uldis Upenieks

    +

    Kursors.lv
    18.01.2019 11:08
    Reply to  Uldis Upenieks

    Paldies, laba doma. Skatīšos, ko te varam darīt. Manuprāt, tam pašam Jabra ir brīvroku sistēmas, kas izmantojamas auto.

    Suns
    20.01.2019 16:58
    Reply to  Uldis Upenieks

    Laba ideja – thanks! Arī gaidu apskatu!

    Jurģis
    23.01.2019 16:41
    Reply to  Uldis Upenieks

    Tieši meklēju kaut ko tādu šobrīd. Internetā neko neatrodu budžetā līdz 60 eur. Skatījos Jabra drive, tomēr, cik lasīju, mikrofons nav pietiekami labs. Varbūt kādam ir atrasts labs risinājums hand free sarunām mašīnā, kas nav austiņa?

    LynxLV
    18.01.2019 11:47
    Reply to  Artis Ābols

    Huawei joprojām komplektā dod austiņas ar mikrofonu. Reāli labi strādā.

    18.01.2019 12:04
    Reply to  LynxLV

    Ar pāreju. Un tad dažiem modeļiem tā pāreja silst. Nav ideāli…

    Reinis Rozitis
    18.01.2019 20:00
    Reply to  Artis Abols

    Huawei austiņām (CM33) nav nekāda pāreja.

    18.01.2019 14:31
    Reply to  Artis Ābols

    Ļoti atkarīgs no cilvēka. Pats īsām sarunām lietoju telefonu turētājā, garākām – austiņas.
    Jabrai @LV ir vairāki brīvroku modeļi, ļoti pieņemamos ciparos.

    Neaizmirsīsim, ka LV autoparks nav tas svaigākais, un brīvroku sistēmas, 10 gadus veciem auto, nav tas izplatītākais papildaprīkojums.

    Par vada austiņu izmiršanu – tbh var pastrīdēties, jo USB-C austiņas tā arī kārtīgi nav piedzimušas un 3.5mm nav nemaz tik miris. Protams, ir modeļi bez, ir modeļi ar, bet ka pilnībā izmirtu….neteiktu.

    Igors
    18.01.2019 13:14

    Izskatās, ka laba produkts. Žēl vienīgi, ka vizuāli nav diez ko pievilcīgas. Šķiet, ka par spīti zināmiem drawbackiem, vizuāli vispievilcīgākās ir apple airpodi.

    Klāvs
    18.01.2019 16:24

    Arī Sony iebūvētais ekvalaizeris regulē Bluetooth audio. Bet labāk ir Bluetooth austiņas izmantot kopā ar aplikācijas ekvalaizeri, tādā gadījumā iebūvētā ekvalaizera iestatījumi netiek ņemti vērā un tie var palikt pielāgoti vada austiņām, nav jāmaina iestatījumi, ja izmanto vairākas austiņas ar vadu un bez. Tā darbojas Sony ar Sony Bluetooth un vada austiņām.

    18.01.2019 17:16
    Reply to  Klāvs

    Sony telefons ar ne-Sony austiņām pa Bluetooth padod tikai to, kas skan no faila. Ekvalaizers strādā tikai vada ausīm. Diemžēl par Sony telefonu un Sony Bluetooth ausīm nevaru komentēt. Iespējams, tad strādā arī EQ…

    19.01.2019 10:10
    Reply to  Artis Abols

    Man Sony zx1 Compact ar manu bose soundlink 2 Bluetooth režijumà stràdà ekvalaizeris 💪

    VanRaiks
    19.01.2019 08:28

    Es tomēr nesaprotu tās cenas. Šitādu **** pirkt par tādu ciparu. Viņam ko, tā skaņas kvalitāte tik afigennaja? Vadu kategorijā par šito naudu var atrast ja ne Hi-End, tad katrā ziņā HiFi augšējo trešdaļu. Visi tiešām ir tik bagāti, lai pa lielu naudu pirktu inčīgus mēsliņus?

    Kursors.lv
    19.01.2019 08:57
    Reply to  VanRaiks

    Tieši tā, vadu kategorijā. Nevajag salīdzināt burkānus ar banāniem. Paskaties, cik maksā līdzīgas (true) bezvadu austiņas un ar tām tad arī salīdzini.

    tomass.priede
    21.01.2019 09:11

    Nav USB-C – no buy, lieks vads apkārt jāstaipa, jo gan telefons gan laptops ar usb-C

    23.01.2019 21:25

    Es arī visu laiku skatos uz bezvadu austiņām. Sportoju un ar tiem vadiem ir kā ir. Kā šis brīnums skan ar Iphone?

    Reklāma