Flagmaņu ēnā. Huawei P20 Lite apskats

23

Kas par daudz, tas par traku. Tā noteikti nodomās daudzi kursora lasītāji, ieraugot kārtējo Huawei viedtālruņa apskatu. Bet tā nu ir sanācis, ka ražotājs savai aktuālajai P sērijai divu tālruņu vietā piedāvā jau trīs. Nesen no Arta puses tika apskatīts Huawei P20 Pro un arī mans, laikam pārāk saldais un emocionālais Huawei P20 apskats. P20 Lite ir pateicīgs tālrunis tādā izpratnē, ka pēc definīcijas tam nav paredzēts grābt zvaigznes, bet gan, pateicoties savai cenai, kļūt par pārdošanas līderi. Par cenu gan vēl būs atsevišķa saruna. Savā laikā ļoti labus rezultātus izdevās uzrādīt gan P8, gan P9 Lite versijām. Lūkosim, vai optimismam ir pamats?

Ja man jau sākumā trijos vārdos paprasītu ātru viedokli – Huawei ir uzsēdies uz nu jau gadu vecā Kirin 659 vidējas jaudas procesora un cep vienu pīrādziņu pēc otra. Jā, abi iepriekšējie, ko apskatīju Lite sērijā – Mate 10 Lite un Honor 9 Lite tehniskajā specifikācijā un arī veiktspējā ne ar ko daudz neatšķiras, tomēr P20 Lite ir pievienotas dažas modernas „ogas” – USB-C ātrā uzlāde un 19:9 ekrāns ar izgrauzumu, neupurējot ne Micro SD, ne 3.5mm audio pieslēgvietu. Ja neapskatām Ķīnas interneta veikalus vai šaubīgus pašmāju iestādījumus ar pelēkas izcelsmes precēm, tad alternatīvas piemeklēt būs grūti, vismaz kamēr pie mums nav atceļojuši ilgi gaidītie Nokia vidējās klases spridzekļi – X6 un 7+ vai, piemēram, Xiaomi Mi8.

Kā tad īsti pārvērst normālu viedtālruni par Lite modeli? Aizvietojam stiklu ar plastmasu, ieliekam vienkāršākas kameras, lēnāku procesoru, sākumcenu dalām ar divi un voila – gatavs! Jā, Huawei nav Apple un nekādas peļņas analīzes neatradīsi – cik nopelna no viena pārdotā P20 un cik – no P20 Lite modeļa. Svarīgākais, laikam, ir līdzsvars un mani nepamet sajūta, ka brīžiem tas nav rasts.

Tehniskā specifikācija

  • Operētājsistēma: Android 8.0 Oreo, Emotion UI 8.0
  • Ekrāns: 5,8 collu LTPS IPS LCD, ap 432 ppi, Corning Gorilla Glass skrambu drošs ekrāns,
  • Procesors: HiSilicon Kirin 659, četri 2.36 GHz Cortex-A53 kodoli un četri 1.7 GHz Cortex-A53 kodoli, Mali-T830 video apakšsistēma
  • RAM: 4 GB
  • Atmiņa: 64 GB
  • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi Hotspot, Bluetooth 4.2 (A2DP, LE, aptX HD), 4G
  • Kameras: 16 + 2 MP galvenā un 16 MP pašiņu kamera
  • GPS: ar A-GPS, GLONASS, BDS
  • Papildus: e-kompass, barometrs, pirkstu nospiedumu lasītājs, ātra akumulatora uzlāde (4.5V/5A), NFC, USB Type-C, infrasarkano staru raidītājs
  • Izmēri un svars: 6 x 71.2 x 7.4 mm, 145 g
  • Akumulators: lietotāja nenomaināms Li-Po 3000 mAh
  • Krāsas: Midnight Black, Klein Blue, Sakura Pink
  • Cena: pie operatoriem ap 370, populārākajās internetbodēs – ap 300 eiro

Izskats un uzbūve

Ar P20Lite krāsām te viss ir vienkārši: melns, zils rozā.

„Jūtams, ka ražotājs cenšas visas savas ierīces – vai tās maksātu 200 vai 1000 eiro izveidot maksimāli kvalitatīvi” – apmēram šādus vārdus es parasti esmu veltījusi Huawei ražotajiem tālruņiem. Pieņemot to kā pašsaprotamu normu, agri vai vēlu nākas atdurties situācijā, ka tavas ekspektācijas tiek pieviltas. P20 Lite izpildījuma kvalitāti nevar dēvēt par ideālu: jūtamas nelielas rievas gan vietās, kur salīmēti dažādi korpusa slāņi, gan antenu ielaidumos. Protams, ka to varētu nodēvēt par nenozīmīgu niansi, it sevišķi, ja tālrunis ieguls silikona ietvarā vai kādas citas formas maciņā. Tomēr, šis fakts liek aizdomāties, ka ir lietas, kuras nedrīkst uzskatīt par pašsaprotamām.

Lielākā un pamanāmākā atšķirība no P20 un P20 Lite – pirkstu nospiedumu sensors ir atgriezies savā ierastajā vietā – uz korpusa aizmugures. Korpusa aizmuguri gaidītā stikla vietā sedz caurspīdīgas plastmasas slānis, kas ļoti mēģina izlikties par stiklu. Tieši šī izlikšanās sniedz to nelielo vilšanās efektu – pirkstu nospiedumi un tauku pleķi tiek vākti ļoti aktīvi un diezgan spītīgi negrib to vairs pamest. Toties, tas nav tik slidens kā stikls. Bet te, droši vien, atkal talkā nāks dažādi aizsargietvari. Es pati vienmēr izvēlos un varu ieteikt arī citiem ļoti kvalitatīvos Nillkin silikona vai ādas aizsargietvarus. (Ups, tā nav reklāma!)

Ekrāna atbloķēšana

Kā jau minēju, pirkstu nospieduma nolasīšanas sensors ir atgriezies uz korpusa aizmuguri. Nezinu, vai pie vainas konkrētā ierīce, bet ir sajūta, ka tas nav tik ātrs, kā bija pierasts, darbojoties ar dažādiem Huawei viedtālruņiem. Tas pats jāsaka par sejas atpazīšanu – tā noteikti darbojās daudz lēnīgāk, ja salīdzina ar P20 un P20 Pro modeļiem. Un jau tikai pēc tālruņa atdošanas iedomājos, ka vajadzēja pārbaudīt to darbību atsevišķi – iespējams, ka abu vienlaicīgai darbībai tālruņa procesors nav optimizēts pietiekamā līmenī. Jo vismaz līdz šim Kirin 659 vismaz pirksta nospieduma nolasīšana vienmēr ir bijusi zibenīga un precīza.

Ekrāns

P20 Lite ticis pie kvalitatīvas 5.84 collu LTPS IPS LCD matricas, kuras izšķirtspēja ir 1080×2240 pikseļi, kas reāli nozīmē vēl nedaudz izstieptāku proporciju, nekā 2:1. Šie papildus pikseļi arī veido izgrauzuma daļu, kuru iestatījumos varēs noslēpt – visi paziņojumi un servisa informācija tiks rādīta šajās „ausīs” ar baltiem burtiem uz melna fona.

Nelielās niansēs var pamanīt, ka ekrāns drusku atšķiras no tā, kas izmantots P20. Nedaudz ne tik sulīga melnā krāsa un nedaudz atšķirīga arī krāsu temperatūra, bet tās ir ļoti sīkas nianses, kuras grūti definēt, ja blakus nav ar ko salīdzināt. Un ja tā pavisam godīgi jāsaka – tā īsti ekrānam nav kur piesieties. Patīkami darbojās ekrāna automātiskā spilgtuma regulēšana, redzamība spilgtā saulē arī neliek vilties.

Veiktspēja

Kā jau minēju pašā sākumā, tad Huawei joprojām izmanto vidējās klases tālruņos savu Kirin 659 procesoru. Zinu, ka daudziem šis fakts liks saraukt pieres, bet kā teiktu mārketinga speciālisti – ja tas strādā, nemēģiniet to labot. Acīmredzot, vismaz Huawei ieskatā, tas pagaidām strādā.

Testējot tālruni ilgākā laika periodā, nekādas jaunas atklāsmes, salīdzinot ar iepriekš apskatītajiem tālruņiem ar šo procesoru, man neradās. Komplektā ar Android 8 (Oreo), 4 GB operatīvo atmiņu un 64 GB krātuvi tālrunis ir gana žirgts. Standarta komplekts – Chrome, FB/Messenger, WhatsApp, Instagram, Twitter, YouTube, Dropbox, Pocket, Gmail, Slack, Arlo, SportsTracker, Taxify, Mobilly, Shazam, Spotify, šādi tādi vidžetiņi – tālrunis darbojās plūdeni un nekādas aiztures pārslēdzoties starp atvērtiem logiem nav novērojamas. Tāpat, pie intensīvas darbošanās, netiek arī novērota tālruņa silšana.

Jā, es zinu, esmu saņēmusi pārmetumus par papagaiļtestu neveikšanu. Kā viens no svarīgākajiem argumentiem tiek minēts tas, ka tikai „lieliski” rezultāti šajos testos nodrošinās to, ka tālrunis plūdeni darbosies arī pēc diviem gadiem ar „jaunākajām” lietotnēm. Un tomēr, šādam uzstādījumam viennozīmīgi piekrist nevaru – ir vesela rinda tipisku kļūdu, tāds kā starta komplekts, jebkura tālruņa nokaušanai pusgada/gada laikā. Ja jauns tālrunis ar šādiem parametriem pirkšanas mirklī darbojās raiti, tad to sabojāt var vai nu nepareiza tālruņa īpašnieka darbošanās vai arī kļūdas ražotāju programmatūrā. Un nekādi papagaiļi to pasākumu neglābs. Te būs mana īsā versija: Android spožums un posts – launčeri, dažādas nevajadzīgas utilītprogrammas – bateriju doktori, tīrītāji, antivīrusi; miljoniem ziņu sms vai saziņas lietotnēs, tūkstošiem foto un video… tas viss veido nenormālu daudzumu sīkfailu, ar kuru pārraudzīšanu un kārtošanu sistēma vienkārši netiek galā!

Programmatūra

P20 Lite darbojas ar Android Oreo 8.0 versiju un EMUI saskarni, kas ieguvusi vienādu numerāciju – 8.0. Ja tev ir bijusi saskarsme ar kādu no Huawei tālruņiem agrāk, tad nekādus milzīgus pārsteigumus nav jāgaida. Kā jau es esmu vairākas reizes minējusi – EMUI ir izaugusi līdz nosvērtai un sakārtotai saskarnei, kuru iespējams vizuāli pielāgot ar dažādām tēmām no Motīvu lietotnes. Mainīt sākumekrāna stilu, ikonu daudzumu ekrānā, fona tapetes un pašu ikonu izskatu.

Līdzīgi kā lielie brāļi vai māsas, arī P20 Lite nupat saņēmis atjauninājumu, kas uzlabojis atsevišķām lietotnēm to vizuālo uzvedību pilnekrāna režīmā.

Akumulators un ātrā uzlāde

P20 Lite ir pirmais Huawei vidējās klases tālrunis, kas saņēmis USB-C pieslēgvietu. Un lādētāju ar ātro uzlādi, kas spēs 3000 mAh akumulatoru pilnībā piepildīt stundas laikā.

Pie vidējas noslodzes šis ir tipisks vienas dienas tālrunis. Un kā jau ierasts – garākas brīvdienas ar pastaigām pie dabas krūts, ieslēgtu SportsTracker, fotografēšanu un mūziku austiņās var izspēlēt nelāgu joku vēlākā pēcpusdienā. Aspekts, kuru noteikti būtu jāņem vērā. Jā, un usb-c pagaidām nav sasniedzis tādu izplatību, lai varētu aizņemties nedaudz elektrības jebkurā lauku kafejnīcā. Aktīvākiem ļaudīm, ja apsverat šī tālruņa iegādi, iesaku apsvērt papildus powerbank iegādi.

Kameras

Un ja mēs esam tikuši līdz foto, tad tieši te P20 Lite ir vismazākā līdzība ar vecākajiem brāļiem. Vai māsām. Par spīti tam, ka tālruņa aizmugures dizains izpildīts tajā pašā horizontālajā manierē, lai radītu mānīgo fotokameras iespaidu. Ja vecākajos modeļos kameras acs izbīdījumam ir fizisks pamatojums (jo lielāki sensori, jo biezāks kopējais kameras modulis), tad Lite versijā tas izskatās pēc nefunkcionāla apmāna, jo pat ezim ir skaidrs, ka izbīdīta kameras acs – tas nav forši.

Ar P20 Lite kameru Huawei nav centies izdomāt velosipēdu: ļoti labā gaismā kamera spēj uzņemt visnotaļ dabiskas un dzīvas fotogrāfijas ar precīzu baltās krāsas balansu un vietumis apbrīnojami plašu dinamisko diapazonu. Protams, neiztikt bez klasiskām problēmām, kuras tak laikam apzināti ir iekļautas vidējā segmenta tālruņu kamerās – jāizvairās no pretgaismas, no ainām ar ļoti augstu kontrastu, kustīgiem objektiem. Bet es to saucu par apzinātu kaitniecību: labi kameru moduļi nemaksā tik dārgi, lai tādus nevarētu ielikt arī vidējās klases tālruņos. Bet tad neviens nepirks flagmaņus…

No bildes kvalitātes viedokļa, protams, ir nelieli uzlabojumi, ja salīdzina ar tiem pašiem priekšgājējiem – P9 Lite un P10 Lite, tomēr līdz lielo brāļu, vai citu zīmolu flagmaņiem ir bezdibenis. Jo īpaši zemāka apgaismojuma apstākļos. Tas pats attiecās uz dažādiem „mākslinieciskajiem efektiem” – fona pludināšanu portretiem un fotografēšanā naktī. Attēla kvalitāti iespējams uzlabot izmantojot profesionālo režīmu un manuālos iestatījumus, tomēr pieņemu, ka primārā tomēr ir šī manis jau pieminētā Point’n’shoot ideja.

Kameras lietotne nav saņēmusi haotiskos uzlabojumus, kas diezgan pamaitāja kopējo iespaidu par P20 un P20 Pro. Visi iestādījumi ir ierastajā vietās – samērā ērti un intuitīvi – it sevišķi, ja esi radis darboties ar Huawei tālruņiem pirms tam.

Pašiņu kamera saņēmusi 16 megapikseļu sensoru un kvalitātes ziņā būtu vērtējama nedaudz virs vidējā.

Maksimālā video izšķirtspēja ir 1080p ar 30 kadriem sekundē un noteikti nepārsteigs ne ar asumu, ne ideāli plūdenām kustībām – ļoti viduvējs rādītājs.

Nobeigumā

Nedaudz ironiski, bet mēs saņemam daudz pārmetumu, pat nevis par to, ka nerakstām, bet ka nav tādu tālruņu ar top specifikācijām par… 200 eiro. Jā, rūpīgi meklējot Ķīnas internetveikalos var atrast dažādus brīnumus, tomēr savās rekomendācijās vai vērtējumos, mums jāizvēlas noteikti kritēriji un pozīcijas. Paņemsim šo Huawei P20Lite: cena pie operatoriem ap 370, populārākajās vietējās internetbodēs – ap 300 eiro. Un tagad izvēlamies sarakstu ar konkurentiem šajā cenu kategorijā – tālruņus, kuru ražotāji pie mums ir pārstāvēti, kuriem ir autorizēti servisi un ko mēs iegūstam? Vienu pašu nabaga Samsung Galaxy A6! Kā jau rakstīju sākumā – atliek gaidīt, kad pie mums parādīsies jaunākie Nokia un Xiaomi modeļi.

Patiesībā jau tālrunim nav ne vainas. Tipisks vidējās klases darba zirgs ar saviem plusiem un mīnusiem, kas piedien konkrētajai klasei. Var gaidīt, kad cena nokritīs līdz kādai saldākai 250 eiro robežai. P10Lite īpašniekiem varbūt nē, bet P9Lite īpašnieki noteikti var atjaunināt savu tālruni līdz P20Lite. Samsung Galaxy A8 ir jūtami dārgāks, savukārt J sērija nebūs konkurētspējīga… Nokia kā tāda Kurzemniece – solīt sola, bet nedeva… (pagaidām).

Plusi

+ kompakts
+ labs ekrāns
+ USB-C, ātrā uzlāde
+ 3.5 mm pieslēgvieta, NFC, radio

Mīnusi

– plastmasas aizmugure
– nav putekļu un mitruma aizsardzības
– samērā augsta cena

Ierīces vērtējums
Dizains & uzbūve
6
Ekrāns
8
Kamera
6
Veiktspēja
7
Programmatūra
7
Akumulators
7
Konkurence (+/- 300 eiro)
8
huawei-p20lite-apskatsPotenciāls kļūt par vidējās klases pārdošanas līderi. Bet ir sajūta, ka cena ir mākslīgi paaugstināta konkurences trūkuma dēļ!
Paziņot par jaunumiem
Paziņot par
23 komentāri
Inline Feedbacks
View all comments
azad
12.06.2018 11:03

Lietoju šo ierīci aptuveni mēnesi. Pirms tams bija A3 2016, tas pēc 2 gadiem kļuva ļoti lēnīgs, it sevišķi rakstot garākas ziņas whatsapp:D Pagaidām P20 Lite ātruma ziņā turas labi, nebremzē! Priekšējā kamera ir samērā laba, bet aizmugurējā njā… Telefonā bilde izskatās labi, bet apskatot datorā auzas:D
Es laikam ietu tādu ceļu, nevis ņēmtu šādu vidējās klases telefonu par turpat 400Eur!!! pie operatora, bet pirktu vecāku flagmani! Tas pats Galaxy S6 ar labu kameru, veiktspēju maksās pat lētāk kā šis.
Tā kā šis man ir darba telefons, tad puslīdz vienalga, bet pakrāmējoties ilgāk ar šiem vidējās cenas telefoniem saproti, ka nav tie tādas naudas vērti!

O
12.06.2018 12:26

P10 ir P20 Lite cenā. Droši vien ņemtu P10

madarasaule
12.06.2018 12:41
Reply to  O

es arī, laikam.

Skābene
12.06.2018 14:47
Reply to  madarasaule

Nē, nē, jāpērk iphone, jo Android viss ir slikti! :D
Diemžēl, šādu tālruņu dēļ arī tiek bojāts priekštats par Android! :(

madarasaule
12.06.2018 15:02
Reply to  Skābene

nē, no paša android viedokļa šim nav ne vainas savā cenu grupā. Es saprotu, ka no Ķīnas… BET, kā liecina Xiaomi piemērs, tad atceļojot līdz Eiropai, resp. legalizējoties, tā cena nemaz vairs nav tik “salda”. Kā jau es secinājumā minēju – cena ir pārāk augsta tieši konkurences trūkuma dēļ. Diemžēl, tā konkurence patreiz ir bēdīga – kamēr nav oficiāli nopērkami HTC, LG utt.

azad
12.06.2018 16:34
Reply to  Skābene

Neaizstāvot Apple un nenoliekot Androidu, bet nopērkot Iphone tu zini ko tu dabūsi – jā, ne parametros labāko, bet premium telefonu. Nopērkot Android ierīci tu nezini kas tur iekšā. Pat tie paši flagmaņi reizēm ir izblamējušies. Prātā uzreiz nāk HTC, arī A8, kau tas nebija flagmanis, bet nu telefonam par 500Eur bija jābūt daudz labākam!

Lapsinieks
12.06.2018 16:38
Reply to  azad

jā, un tā domā apmēram 15% cilvēku. Pārējie 85 – pērk androīdus. Kaut kā jau tiek galā…

azad
12.06.2018 17:45
Reply to  Lapsinieks

Pēr Androidu lētā gala ar cerību uz baigo telefonu, saprot, ka ieberzušies mazliet. Tad iznāk nākamais lētucis un ar tādām pašām cerībām pērk nākamo:D

Skābene
12.06.2018 16:49
Reply to  azad

Runā, ka tie kas bija nopirkuši Iphone 5C esot piedzīvojuši tādu pašu vilšanos kā lētā gala Android pircēji!

azad
13.06.2018 10:11
Reply to  Skābene

Iphone 5C vienīgais kauna traips Apple. Cik tādu ir Android frontē?:D

Skābene
15.06.2018 08:23
Reply to  azad

Nu ja cilvēks pērk koka bitkoinus no čigāniem centrāltirgū, par 1 eur gabalā, cerot, ka tā ir investīcija viņa nākotnei, tad kurš ir vainīgs? :D Androids, vai paša stulbums?
Ja pirksi Androi Iphone cena, vilšanās nebūs jāpiedzīvo! ;)

kengurs
12.06.2018 17:51

Traki laiki pienākuši, kad austiņu izejas esamība jaatzīmē kā atsevišks pluss

madarasaule
12.06.2018 18:34
Reply to  kengurs

Jā, tādi laiki pienākuši. Es nemaz nepriecājos par tām pārejām, kas tagad visās malās mājās mētājās. Bet pagaidām neplānoju mainīt pārējās ierīces, ar kurām mēdzu tālruni saslēgt. Less is more.

Dāvis
13.06.2018 08:19

Lietoju p10 lite jau gandrīz gadu, bija doma uz šo mainīt, bet ja saka, ka nav tik lielas jēgas apgreidoties, tad varbūt japamoka šis pats tālāk..

P10 īsti nav variants tiem, kam patīk pirkstu nospiedumu lasītājs aizmugurē..

madarasaule
14.06.2018 20:04
Reply to  Dāvis

Ar labu sejas nolasīšanu pirkstu nospieduma lasītājs aiziet ēnā un tam pat ir lielāka jēga priekšpusē – gan auto turētājā, gan vienkārši esot uz galda. Diemžēl te sejas nolasītājs nestrādā ne tuvu tik ātri un precīzi kā 20 un 20pro

Vairis
14.06.2018 23:02
Reply to  madarasaule

Vakar atnāca atjauninājums sejas lasīšanai . tagad strādā normāli .

madarasaule
15.06.2018 08:52
Reply to  Vairis

Ir pamanāma atšķirība?

Vairis
15.06.2018 09:15
Reply to  madarasaule

strādā ātri gan labā apgaismojumā , gan sliktā.

Sandris Spalis
18.06.2018 17:56

Nu par to ātro uzlādi stipri šaubos, nekas ātri tur nelādējas, ja salīdzina ar P10

madarasaule
18.06.2018 18:28
Reply to  Sandris Spalis

Nevaru salīdzināt, Bet konkrētā ierīce, kas bija manā testēšanā, no nulles uzlādējās stundas laikā.

ninja
19.06.2018 16:09

Varu pačukstēt, ka xiaomi mi8, Latvijā gaidāms Jūlijā, tiesa gan būs tikai mi 8 modelis.

Lapsinieks
19.06.2018 16:33
Reply to  ninja

pie kura operātora?

Gincp
20.12.2018 16:17

Taisos pirkt p20Lite šobrīd cena ap 230-250E