Web Analytics
More
    Reklāma

    Garlaicīguma kvintesence. Huawei Mate 20 Lite apskats

    Ja meklē lielu tālruni ar ietilpiīgu bateriju, tev svarīgi tādi sīkumi, kā 3,5mm audio pieslēgumvieta, NFC, FM radio; savukārt kamera nav pats nozīmīgākais izvēles kritērijs - nebūsi vīlies!

    Jaunākie raksti

    Tālruņu ražotājiem pamazām iestājas grūti laiki. Nepietiek ar to, ka flagmaņi ar katru gadu kļūst arvien dārgāki. Real battle ir vidējā cenu kategorija, kur atsevišķi ražotāji mēģina iešaut kājā gan citiem ražotājiem, gan sev pašiem. Te nevar nepieminēt Xiaomi ar savu 300+ vērto Pocophone. Jā. Brēka ir lielāka nekā vilna. Jā, lietas mainīsies līdz ar uzstādījumu, ka lēts tālrunis nav sinonīms vārdam sūds un labam tālrunim nav jāmaksā kosmosu. Tomēr, man ir nopietnas pretenzijas pret kompromisiem, ko piedāvā Pocophone. Lēta plastmasa, pavirša programmatūra, NFC trūkums, nespēja atskaņot HD saturu utt.

    Tā kā Kristaps ekspluatē manas siltās jūtas pret Huawei zīmolu (un es patiesi gribu veidot arī citu zīmolu tālruņu apskatus un jums par prieku man jau nedēļu pa somiņu dzīvojas jaunais Samsung Galaxy A9), tad gribu Tev, cienījamo lasītāj, paust savu attieksmi nepārprotamā veidā: lai kāda arī nav Tava attieksme pret Huawei – manuprāt, tas ir viens no centīgākajiem un ambiciozākajiem ražotājiem. Pat ja viņi ir nozaguši idejas un dizainu – no inženierijas viedokļa tā ir viena no inovatīvākajām kompānijām.

    Šis garais ievads ir kā mazs attaisnojums. Mate 20 Lite ir viens no harmoniskākajiem Lite tālruņiem, kādu Huawei ir izdevies uzražot. Mazliet garlaicīgs, bet šī garlaicība ir noslīpēta līdz pēdējam sīkumam. Esmu iepriekš apskatījusi vairākus Huawei Lite tālruņus, un tā kvalitātes atšķirība no vecākajiem brāļiem ir bijusi būtiska. Te viss ir kārtībā. Dizains varbūt nelauž krēslus, tomēr izpildījuma kvalitāte liek pārējiem vidējā segmenta tālruņiem – tiem pašam Xiaomi un Nokia nervozi pīpēt maliņā.

    Kas tad trijos vārdos ir Mate 20 Lite? Kārtīga lāpsta ar ietilpīgu bateriju, super ātru uzlādi un pavisam svaigu un nasku Kirin 710 procesoru, kas beidzot ir nomainījis jau visus nogurdinājušo 659, kurš visus manus iepriekšējos Lite modeļu apskatus lika veidot ar copy/paste palīdzību. Te viss ir jauns un jaunā līmenī. Dzelži, kvalitāte – jāpagaida tik nedaudz, lai nokrītas cena!

    Tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 8.1 Oreo, Emotion UI 8.2
    • Ekrāns: 6,3 collu LTPS IPS LCD, ap 409 ppi, Corning Gorilla Glass skrambu drošs ekrāns,
    • Procesors: HiSilicon Kirin 710, četri 2,2 GHz Cortex-A73 kodoli un četri 1.7 GHz Cortex-A53 kodoli, Mali-G51 MP4 video apakšsistēma
    • RAM: 4 GB
    • Atmiņa: 64 GB
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi Hotspot, Bluetooth 4.2 (A2DP, LE, aptX HD), 4G
    • Kameras: 20 + 2 MP galvenā un 24 + 2 MP pašiņu kamera
    • GPS: ar A-GPS, GLONASS, BDS
    • Papildus: e-kompass, barometrs, pirkstu nospiedumu lasītājs, ātra akumulatora uzlāde (9V/2A), NFC, USB Type-C, infrasarkano staru raidītājs, radio
    • Izmēri un svars: 158,3 x 75,3 x 7,6 mm, 172 g
    • Akumulators: lietotāja nenomaināms Li-Po 3750 mAh
    • Krāsas: Melns, Safīra zils, Platīna zelta
    • Cena: pie operatoriem ap 400, populārākajās internetbodēs – ap 345 eiro

    Izskats un uzbūve

    ”Jūtams, ka ražotājs cenšas visas savas ierīces – vai tās maksātu 200 vai 1000 eiro izveidot maksimāli kvalitatīvi” – apmēram šādus vārdus es parasti esmu veltījusi Huawei ražotajiem tālruņiem.

    Pirmais un galvenais punkts domājot par šī tālruņa izskatu – tam nav nekādu kopīgu dizaina iezīmju ar nupat Londonā izziņotajiem Huawei Mate 20 un Mate 20 Pro. Drīzāk dizainiskie kopsaucēji meklējami iepriekšējās paaudzes Mate 10. Centrēts kameru pāris un pirkstu nospieduma nolasīšanas sensors – zem tās. Ērti un gaumīgi.

    Tālrunis kopā salikts, ja neskaita pogu nelielo tukšumu, ļoti kvalitatīvi un neatpaliek no P20/P20Pro. Daži ārzemju apskatnieki pat atļāvušies atzīmēt, ka pēc pamatīguma un uz tausti esot liela līdzība ar iPhone X, kas noteikti dēvējams par komplimentu. Metāla rāmim stikla virsmas pieguļ nevainojami – nekādu agrāk redzēto kompromisu ar plastmasas salaidumiem un jūtami asām malām!

    Mazliet jāpieskaras arī iegrauzuma tēmai: lai arī to iespējams smuki nomaskēt padarot melnu, šoreiz tas izveidots netipiski plats, jo to “rotā” veselas divas priekšējās kameras.

    Ekrāna atbloķēšana

    Kā jau minēju, pirkstu nospieduma nolasīšanas sensors ir atgriezies uz korpusa aizmuguri. Ātrdarbībā un precizitātē tas ne ar ko neatpaliek no kompānijas flagmaņos redzētā. Tas pats jāsaka par sejas atpazīšanu – tā darbojas tikpat ātri un precīzi, ja salīdzina ar P20 un P20 Pro modeļiem. Un kas īpaši patīkami – atliek tikai paņemt tālruni rokā, kad tas jau meklē tavu seju – nekādu pogu spiešanu vai pavilkšanu uz augšu! Varbūt tas nav visdrošākais risinājums, jo to esot iespējams apmānīt ar video (man gan tas neizdevās), tāpēc iesaku lietotnes, kas satur sensitīvu informāciju aizsargāt papildus ar pirksta nospieduma skenēšanu.

    Ekrāns

    Mate 20 Lite ticis pie kvalitatīvas 6,3 collu LTPS IPS LCD matricas, kuras izšķirtspēja ir 1080×2240 pikseļi, kas reāli nozīmē vēl nedaudz izstieptāku proporciju, nekā 2:1. Šie papildus pikseļi arī veido izgrauzuma daļu, kuru iestatījumos varēs noslēpt – visi paziņojumi un servisa informācija tiks rādīta šajās „ausīs” ar baltiem burtiem uz melna fona, ja izvēlēs tā nomaskēšanas režīmu.

    Protams, salīdzinot ar Amoled ekrāniem, var pamanīt, ka krāsas nav tik spilgtas, tomēr tā īsti nevaru piesieties ne redzamībai spilgtā saulē, ne skata leņķiem, ne arī precīzi strādājošai automātiskā spilgtuma regulēšanai. Viena no manām iemīļotākajām Huawei ekrāna regulēšanas niansēm noteikti ir nakts režīms, kuru jau kādu laiku izmantoju pastāvīgi ieslēgtu – tas samazina ekrāna zilo gaismu, tomēr dara to ne tik agresīvi, kā redzēts konkurentu tālruņos.

    Veiktspēja

    Kā jau minēju apskata sākumā, tad Huawei beidzot ir atvadījies no savu laiku nokalpojušā Kirin 659, kura vietā nācis 710. Sintētiskajos testos tas gan nedaudz iepaliek no Snapdragon 660, tomēr Mate 20 Lite darbojās pārsteidzoši žiperīgi. Procesors ticis arī pie jaunas, jaudīgākas video apakšsistēmas. Lai arī neesmu spēļu speciāliste, mans standarta komplekts – Chrome, FB/Messenger, WhatsApp, Instagram, Twitter, YouTube, Dropbox, OneDrive, Pocket, Gmail, Slack, Telegram, WeChat, Arlo, SportsTracker, Taxify, Mobilly, Shazam, Spotify, šādi tādi vidžetiņi – pat pie intensīvas darbošanās nav novērojamas kādas paguruma pazīmes, turklāt, kas patīkami – arī nekādas silšanas.

    Programmatūra

    Mate 20 Lite darbojas ar Android Oreo 8.1 versiju un tam atbilstošu EMUI 8.2 saskarni. Ja tev ir bijusi saskarsme ar kādu no Huawei tālruņiem agrāk, tad nekādus milzīgus pārsteigumus nav jāgaida. Kā jau es esmu vairākas reizes minējusi – EMUI ir izaugusi līdz nosvērtai un sakārtotai saskarnei, kuru iespējams vizuāli pielāgot ar dažādām tēmām no Motīvu lietotnes. Mainīt sākumekrāna stilu, ikonu daudzumu ekrānā, fona tapetes un pašu ikonu izskatu.

    EMUI saskarnē atradīsi arī dažas interesantas detaļas – piemēram, iespēju palaist vienu dziesmu uzreiz uz vairākiem tālruņiem un iegūt tiešām iespaidīgu skanējumu. Turklāt sistēma atpazīs un sadalīs skaņu arī veidojot stereo skanējumu.

    Akumulators un ātrā uzlāde

    Patīkami, ka Huawei metis pie malas bezjēdzīgo flirtēšanu ar jau sen nosprāgt vajadzējušo mikro USB standartu. 3750 mAh akumulators komplektā ar jauno Kirin 710 procesoru, kas būvēts 12 nm arhitektūrā, uzrāda izcilus ilgdarbības rezultātus. Man pie vidēji aktīvas darbošanās sanāk pusotra – divas dienas. Komplektā iekļautais ātrās uzlādes lādētājs piepildīs bateriju no nulles līdz 100% stundas laikā.

    Kameras

    Ak šī vidējā klase ar savām viduvējām kamerām… Tā gribās vienkārši salikt linkus uz citiem apskatiem, vai sakopēt ierastās frāzes… Nē, te nekas nav mainījies. Gribi labu kameru – jāpērk flagmanis. Un pat nav starpība, vai vienā gadījumā ielikts 16 Mp sensors vai 20; ir otra kamera asuma dziļuma noteikšanai, vai nav. Viss ko jau zini un kas tev jāzina – labā gaismā ir pieņemami; sliktā – diezgan bēdīgi. Tas ko Huawei ir pārnesis no flagmaņiem uz Lite – mākslīgais intelekts. Pārnesta ir ideja, savukārt izpildījums, kas nereti tiek kritizēts flagmaņos, kļuvis daudz agresīvāks, kā rezultātā mēs iegūstam vēl zaļāku zāli un vēl zilākas un nedabiskākas debesis. Par laimi, AI iejaukšanos iespējams ne tikai viegli atslēgt pirms kadra uzņemšanas, bet arī pēc tam. Kā jau ierasts, papildus automātiskajam, pieejami arī manuālais režīms, portrets, nakts režīms, HDR, panorāma.

    Nepārprotiet mani – labā apgaismojumā fotogrāfijas sanāk pat ļoti labas – ar plašu dinamisko diapazonu, patīkamām krāsām un asumu. Es gan ieteiktu AI iejaukšanos atslēgt uzreiz.

    Kameras lietotne ir nedaudz vienkāršāka kā flagmaņiem un tas šoreiz ir pat neliels pluss. Visi iestatījumi ir ierastajā vietās – samērā ērti un intuitīvi – it sevišķi, ja esi radis darboties ar Huawei tālruņiem pirms tam. Ja tavas prasības neizkāpj ārpus smukbildēm saulainās dienās, tad that’s the way to go!

    Pašiņu kamera saņēmusi iespaidīgu 24 megapikseļu sensoru un kvalitātes ziņā būtu vērtējama nedaudz virs vidējā. Vājākā vieta ir autofokusa trūkums – īsāku roku īpašniekiem būs jānopūlās atrast pareizo attālumu, lai bilde būtu asa.

    Maksimālā video izšķirtspēja ir 1080p ar 30 kadriem (ar stabilizāciju un 60 – bez) sekundē un noteikti nepārsteigs ne ar asumu, ne ideāli plūdenām kustībām – ļoti viduvējs rādītājs, bet arī tas nav nekāds jaunums šajā klasē vispār un Huawei –  jo īpaši.

    Nobeigumā

    Boring… tā gribas pašai iesaukties, savu apskatu pārlasot. Protams, ka daudz interesantāk un arī daudz vairāk telpas kur izpausties ir veidojot apskatus par flagmaņiem, vai tālruņiem, kur ir kādas īpašas odziņas. Domās jau esmu sulīgu epitetu pasaulē, jo rindā stāv Samsung A9 apskats. Tieši A9 savā ziņā ir Mate 20 Lite konkurents – tas pats segments, tāda pati lāpsta. Citu konkurentu šādā izmērā – virs 6 collām pie mums oficiāli nemaz nav iegādājami.

    Var mest aci uz mazākiem tālruņiem – Nokia 7 Plus (varētu būt nedaudz labāks kameras sniegums), Xiaomi Pocophone (ar superātro Snapdragon 845), Honor 10 vai Samsung A8, tomēr Mate 20 Lite uzpērk ar savu vienkāršību un nevainojamo izpildījuma kvalitāti. Tāda īsta maza garlaicīga upes pērle.

    Plusi

    + ļoti kvalitatīva uzbūve
    + labs ekrāns
    + USB-C, ātrā uzlāde
    + 3.5 mm pieslēgvieta, NFC, FM radio

    Mīnusi

    – viduvēja kameras darbība nepietiekošas gaismas apstākļos
    – nav putekļu un mitruma aizsardzības
    – samērā augsta cena

    Ja meklē lielu tālruni ar ietilpiīgu bateriju, tev svarīgi tādi sīkumi, kā 3,5mm audio pieslēgumvieta, NFC, FM radio; savukārt kamera nav pats nozīmīgākais izvēles kritērijs - nebūsi vīlies!

    Detalizēts novērtējums

    Izskats un uzbūve
    8
    Ekrāns
    8
    Veiktspēja
    8
    Programmatūra
    7
    Akumulators
    9
    Kamera
    6
    Cena
    6
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    30 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Timmy
    30.10.2018 19:17

    Madara, liels paldies par apskatu, loti gaidiju. KURSORA apskati pec citiem apskatiem ir punkts uz i. Un Jusu apskati ir ar humora roziniti. Paldies, Madara.)))

    Madara_Saule
    30.10.2018 20:57
    Reply to  Timmy

    Paldies, prieks censties!

    Raivis Driķis
    31.10.2018 08:18

    Ar nepacietību gaidu arī Honor 10 apskatu.

    Madara_Saule
    31.10.2018 10:33
    Reply to  Raivis Driķis

    Tagad neiespēšu, rindā stāv Samsung A9 un Mate 20 Pro.
    Bet trijos vārdos – tas ir tas pats P20, tikai bez IP reitinga, nedaudz sliktāku kameru (bet virs vidējā), toties ir 3,5 mm pieslēgumvieta. Ļoti labs pirkums par savu cenu – 370 eiro!

    Lāsma Rancāne
    18.01.2019 00:06
    Reply to  Madara_Saule

    Sveika! Pašlaik nevaru izlemt starp mate 20 lite un P20. . Vai vari ieteikt kuram telefonam labāka kamera ?

    fake
    31.10.2018 11:00

    Iesaki man telefonu :)
    Vajag maksimālu labu kameru
    normālu bateriju, 3-4k mAh, tā lai telefons ar kārtīgu lietošanu ietu dienu
    ne-lāpstu – ekrāns ne lielāks par 5″
    cenu kategorija – midreindžers

    pārējais vienalga

    Madara_Saule
    31.10.2018 11:28
    Reply to  fake

    Apple iPhone SE
    Neviena cita, kas atbilstu prasībām, neeksistē.

    Lielais
    19.12.2018 17:54
    Reply to  fake

    Sony XZ1 compact neder? Madara, ir vēl gana daudz modeļi, tik jāzina ka tādi ir.

    fake
    31.10.2018 14:06

    Paldies. Iepirku SE.

    Roberts Smitins
    31.10.2018 19:56
    Reply to  fake

    Patiešām ass dialogs + operatīva un konstruktīva rīcība! Jā. SE = IR labs telefons un tāds būs vēl vairākus gadus!

    Kristaps Skutelis
    31.10.2018 20:04

    Kāpēc tā domā? Manuprāt, nu jau esam tikuši tik tālu, ka iPhone SE vairs īsti nevar ieteikt. Jā, specifiskos gadījumos tā joprojām ir tīri OK ierīce, bet ne visos gadījumos to var ieteikt. Un reāli tikai novecojušā procesora dēļ, kas nozīmē, ka šis telefons vēl pēc kāda gada varētu būt ne pārāk lietojams sava lēnīguma dēļ.

    Roberts Smitins
    31.10.2018 20:59

    Piekrītu, ka nav jauns modelis un ir jau nedaudz novecojis (procesoram laikam ir kādi 3 gadi). Tomēr par to cenu ir labs. Pie tam es domāju, ka 6S Plus, 6s un SE (vienāds procesors tiem ir) ir tā robeža, ka telefoni ir nosacīti mūsdienīgi un ar iOS 12 vēl ļoti labi darbojas + ir gana nadzīgi. Es tā pieļauju, ka iOS 13 un ļoti iespējams arī iOS14 (vai vienalga kā sauksies sekojošās versijas) šī ierīce saņems un darbosies pietiekami labi. Tas nozīmē gandrīz vēl 3 gadus. Varbūt, ka kļūdos.
    Man gan šoreiz vairāk tieši patika komentētāja ar segvārdu “fake” rīcība: jautājums, saņemta atbilde un uzreiz pirkums!

    Madara_Saule
    01.11.2018 10:00

    līdz 5 collām vienkārši NAV citu tālruņu, ja vēl grib +/- ciešamu kameru.

    Krotow
    11.11.2018 19:42

    Procesors varbūt arī nebūtu galvenais. Pieļauju, ka daudzi turpinātu vien lietot savus vecos smartus, ja varētu nopirkt tiem jaunu bateriju un aplikāciju atjauninājumi nepadarītu telefonu par mirstošu bremzi bez brīvas vietas. iPhone SE… nuja, to vēl bija iespējams remontēt.

    Uvis
    31.10.2018 20:22

    Tomēr, man ir nopietnas pretenzijas pret kompromisiem, ko piedāvā Pocophone. Lēta plastmasa, pavirša programmatūra, NFC trūkums, nespēja atskaņot HD saturu utt.

    Pilnīgs fufelis.
    Plastmasa nav lēta(turklāt tāpat visi liek vāciņus), programmatūra ir ok, nfc tāpat neviens nelieto, HD saturu vismaz youtube atskaņo uz urā

    Madara_Saule
    31.10.2018 21:05
    Reply to  Uvis

    Es lietoju nfc – maksāju ar telefonu.

    Uvis
    31.10.2018 20:44

    Pocofons ir galvas tiesu pārāks par Huawei mate 20 lite: ram 6gb pret 4gb, daudz jaudigaks procesors, ietilpīgāka baterija utml

    Pie tam cena tā pati. Man nav saprotams ka to visu var ignorēt un vadīties pēc emocijām – patīk nepatīk. It īpaši nemot vērā ka dizains ir praktiski vienads

    Kristaps Skutelis
    31.10.2018 20:46
    Reply to  Uvis

    Tu esi lietojis abus telefonus vai tikai salīdzini specenes?

    Ivars
    31.10.2018 20:56
    Reply to  Uvis

    Xiaomi nevar vērtēt tikai pēc specenes. Jā, specenes ir ok, bet, padarbojoties ar telefonu, ir nu tā… žēlīgi… ( tas nav par Pocophone, to man nav nācies apčamdīt)

    Desiress Freelife
    01.11.2018 00:48

    vai bez vārda “sūds” ir tā kā grūti iztikt? Protams, LV mikro portāls, “čomisks” apskats, bet nuuu, cmoon..Vārds bieži ir vietā, bet vai pie telefona apskata?

    Kristaps Skutelis
    01.11.2018 07:29

    Pārlasīju vēlreiz to rindkopu un uzskatu, ka, jā, šoreiz apzīmējums pielietots vietā.

    Desiress Freelife
    01.11.2018 00:51

    Ak, jā, inovatīvās un kādas vēl tur kompānijas tālruņi, domāts Huawei, nereti pie manis atnāk jau saliektā veidā, kas, ak, cik neparasti, nav novērots, piemēram, pie Samsung vai Apple.. Nu ir taču uz kko jāietaupa…

    Desiress Freelife
    01.11.2018 00:58

    Huawei ir ok kamera, topam arī procis, softs pabriesmīgs, vai tiešām nevar izstrādāt savu klaviatūru, ka jālieto swiftkey, līks un greizs, kamēr pielāgo? Atkārtošos jau atkal, dzelži, kamera ok, ir uz kko jātaupa, tas ir softs, korpuss, displejs, pirmais, kas nāk prātā. Un redzu es tās trubas daudz daudz…. Centīgumu Huawei pārmest nevar, grib nosegt visus segmentus, kur, piemēram, Samsung sācis slinkot, bet tad jāņem spēlē arī Honor sērija, kas patērētājam vulgaris vēl vairāk sajauc galvu…

    Madara_Saule
    01.11.2018 10:07

    1. Normāli cilvēki lieto gūgles klaviatūru. kāpēc jāizstrādā sava?
    2. Softa “briesmīgums” ir subjektīva lieta. Man Samsung softs liekas daudz briesmīgāks.
    3. 5 gadu laikā caur manā, ģimenes un draugu loka rokām ir izceļojuši vairāki duči Huawei tālruņu, un nekad nav bijis problēmu ar kvalitāti. Vienīgais ko atceros – P7 ātri skrāpējās kameras stikliņš.

    Desiress Freelife
    01.11.2018 01:02

    Konkurenti agresīvi samazina zilās gaismas filtru, vai kas tur bija?? Konkurentiem tb, filtru var regulēt manuāli, katrs pēc savas agresijas pakāpes..

    Artūrs Supe
    01.11.2018 19:27

    geekbench score 3637

    Madara_Saule
    02.11.2018 07:24
    Reply to  Artūrs Supe

    Parunā ar mob.tālruņu pārdevējiem. Nevienu, izņemot dažus tehno frīkus neinteresē benčmarki.

    Iluta Cers
    17.11.2018 19:13

    Vēlējos uzzināt autores ieteikumus :))

    Meklēju telefonu:
    – Ikdienā sanak bildēt daudz bildes kustībā un video (gribas labu kvalitāti);
    – Atmiņu, lai pēc katrām 50 bildēm, nav jādomā, kuru tagad dzest ārā;
    – Gribētos pieklājīgu bateriju (lai iztur nu visu dienu);
    – Ērtu ikdienas lietošanā;
    – Vēlams zemākas cenas kategorijā :)

    Vai ir kādi ieteikumi?
    Lūkojos Huawei virzienā, bet ne dzelžaini…

    Jau iepriekš pateicos!

    Dii
    11.03.2019 13:04

    Iegādājos Huawei mate 20 lite. Vai tiešām vinjam nav tāda opcija kā slēpt ziņu saturu kad bloķēts telefons? Un vai nekādi nevar uzlikt pulksteni uz ekrāna kad ir nobloķēts? Kaa samsungiem utt

    Reklāma
    Ja meklē lielu tālruni ar ietilpiīgu bateriju, tev svarīgi tādi sīkumi, kā 3,5mm audio pieslēgumvieta, NFC, FM radio; savukārt kamera nav pats nozīmīgākais izvēles kritērijs - nebūsi vīlies!Garlaicīguma kvintesence. Huawei Mate 20 Lite apskats