Web Analytics
More
    Reklāma

    Garmin Forerunner 35 apskats

    Gana spējīgs sporta GPS pulkstenis iesācējam.

    Jaunākie raksti

    Lai arī gandrīz visa uzmanība sporta pulksteņu tirgū tiek pievērsta dārgajiem laikrāžiem, tomēr arvien plašāku ievērību iesācēju un sporta entuziastu vidū gūst arī lētāki sporta pulksteņi un jau par visai dārgām dēvējamas fitnesa aproces.

    Garmin Forerunner 35 cena visai veiksmīgi iekārtojusies ap 180 eiro, sastādot pamatīgu konkurenci pat paša ražotāja dārgajiem sporta pulksteņiem. Forerunner 35 var lepoties ar gana plašām iespējām skrējējam, pulkstenim pat ir GPS uztvērējs, kas ne vienmēr ir pieejams līdzīgas cenu kategorijas pulksteņos.

    Reklāma

    Forerunner 35 parādīja, ka pietiek arī ar visai vienkāršu ierīci, kas parāda tikai nepieciešamāko informāciju sportošanas laikā. Sarežģīto statistiku var pētīt lietotnē, nelauzot par to galvu skrējiena laikā. Daudzi novērtēs vienkāršo Forerunner 35 izmantošanu, kā arī atkritīs nepieciešamība mazgāt krūšu jostiņas, kas paredzētas sirdsdarbības mērīšanai, jo Forerunner 35 pulsu mēra uz plaukstas locītavas.

    Manuprāt, Garmin produkcijas kvalitāte arī gājusi uz priekšu, jo 2015. gada pulksteņu modeļi šķita pustukši, ar lētām rokas siksniņām, bet jaunais Forerunner 35 ir ērts, kvalitatīvs un veidots no patīkamiem materiāliem.

    Tehniskā specifikācija

    • Ekrāns: 128 x 128 punkti, stikla aizsargmateriāls
    • Izmēri un svars: 35.5 x 40.7 x 13.3 mm, 37.3 g
    • GPS: ir
    • Ūdens noturība: 50 m (5 ATM)
    • Iespējas: optiskais sirdsdarbības sensors, soļu un kadences skaitītāji, akselerometrs, trieciena noturība, ANT+, paziņojumi no viedtālruņa
    • Akumulators: 9 dienas gaidīšanas režīmā, 13 stundas sporta režīmā
    • Cena: ap 180 eiro

    Izskats un uzbūve

    Ja kaut kas nodod Forerunner 35 salīdzinoši zemo cenu, tad tas ir tieši dizains un nevis izmantotie materiāli. Lai arī Garmin ir vairāki ļoti glīti fitnesa un sporta pulksteņi, piemēram, Vivosmart HR Plus un Fenix3, tomēr ar Forerunner 35 izskatu nav tik labi veicies. Pulkstenis izskatās ļoti vienkāršs, arī tā izmērs nav neko dižs.

    Patīkami, ka Forerunner 35 neizmanto skārienekrānu, kas sporta aksesuāros vienmēr rada problēmas. Tā vietā ir četras pogas, kas izvietotas visai ierasti, līdzvērtīgi citiem Garmin produktiem. Pats ekrāns saņēmis 128 x 128 punktu izšķirtspēju, tātad tas nav izcili ass, bet to no sporta aksesuāra arī nevajag gaidīt. Līdzvērtīga punktu blīvuma ekrāns ir arī konkurentiem, piemēram, TomTom, Polar un daudziem citiem sporta pulksteņu ražotājiem pat dārgajos modeļos.

    Forerunner 35 var piešķirt krāsainumu ar dažādām rokas siksniņām. Tās pieejamas melnā, baltā, zilā, zaļā un dzeltenā krāsā. Kā jau iepriekš minēju, izmantots ļoti patīkams, mīksts materiāls un ļoti kvalitatīva aizdare. Šajā ziņā Forerunner 35 ir pamatīgi audzis, ja to salīdzina ar 2015. gada Forerunner 25 modeli, kas bija līdzīgā cenā, bet ar krūšu jostiņu pulsa nolasīšanai.

    Darīts viss, lai ar Forerunner 35 būtu vienkārši darboties. Garmin ir nedaudz vienkāršojis izvēlni un iestatījumu sadaļu, bet viss galvenais ir palicis neskarts. Pulkstenim ir ekrāna izgaismojums, kas dažkārt aizmirstās lētajiem sporta pulksteņu modeļiem. Parasti sporta pulksteņiem ir piecas pogas – apstiprināt, atpakaļ, uz augšu, uz leju un apgaismojuma aktivizēšanai. Forerunner 35 ir tikai četras, nav iekļauta poga uz augšu, kas ir drusku mulsinoši, kad nākas pārlūkot iestatījumus, bet tu paskrien vēlamajam garām. Pie šī var pierast, nekas kritisks.

    Pulksteņa uzlāde veicama ar knaģa veida ierīci, kā jau tas ir ierasts Garmin un citiem ražotājiem. Knaģis ļoti smuki un precīzi ieķeras pulkstenī, te nekādiem pārpratumiem nebūtu jārodas. Interesanti, ka Forerunner 35 spēj atjaunināt programmatūru bez pulksteņa pievienošanas datoram. Programmatūra tiek ielādēta, kad Forerunner 35 sinhronizē ar viedtālruni.

    Pirmo reizi Garmin pulksteņos ir nonākusi iespēja pārvaldīt mūzikas skanēšanu viedtālrunī. Tādējādi varēsi pārslēgt savienotajā viedtālrunī skanošās dziesmas ar pulksteņa pogas piespiešanu.

    Sirdsdarbības sensoru Elevate izstrādājis Garmin. Sirdsdarbības sensors spēj nolasīt pulsu visas diennakts garumā, pārlieku nepaplucinot akumulatoru. Man patika, ka sirdsdarbības sensors ir spējīgs nolasīt pulsu arī tad, ja Forerunner 35 nav apžmiegts ap roku. Lai arī Forerunner 35 saņēmis ūdensnoturību, tomēr tam nav iespējas sekot līdzi peldējumam, kā tas ir Fenix3 vai Vivoactive HR. Ar ANT+ palīdzību var sirdsdarbību sūtīt uz Garmin Edge velodatoru, kā arī ar Zwift saderīgām velosipēdu viedajām treniņu ierīcēm.

    Skriešanas iespējas

    Forerunner 35 ir saņēmis iebūvētu GPS uztvērēju, bet šim pulkstenim nav GLONASS, kas nozīmē, ka satelītu “saķeršana” var dažkārt būt ne visai veikla. Tomēr jāsaka, ka tehnoloģijas ir gājušas uz priekšu un varam visai labi iztikt arī bez GLONASS – satelīti tiek atrasti gana ātri, ne vēlāk kā pusminūtes laikā. 30 sekundes miera stājā varētu būt nepatīkamas ziemas spelgonī, bet patīkamā laikā var arī pakavēties kādu mirkli uz vietas pirms skrējiena uzsākšanas. Tiesa, pirmajā reizē Forerunner 35 meklēja atrašanās vietu aptuveni divas minūtes.

    Forerunner 35 piedāvā visai ierobežotu klāstu ar sportošanas ieslējām. Nedaudz negaidīti, ka āra aktivitātes ir pieņemamā skaitā (skriešana un velobraukšana), bet iekštelpās būs tikai skriešana. Kopumā tiek piedāvātas šādas iespējas: Run Outdoor, Indoor Run (bez GPS), Bike, Cardio un Walk.

    Skriešanas režīmi piedāvā divus dažādus informācijas ekrānus, kas parāda attālumu, laiku un tempu, otrs ekrāns rāda sirdsdarbības zonu, sirds sitienu skaitu un nodedzinātās kalorijas. Pastāv iespēja uzstādīt dažādus paziņojumus par pārāk ātru sirdsdarbību, par sasniegto attālum u.tml. Pēc skrējiena tiek parādīta pilnīga informācija par sirdsdarbības zonām, kadenci, soļu skaitu, vidējo tempu apļos. Daudzi konkurenti šādu informāciju izpauž tikai pēc informācijas sinhronizēšanas ar datoru vai viedtālruni.

    Iekštelpu sportam Forerunner 35 piedāvā iebūvētā akselerometra pakalpojumus, kas mēra aptuvenu attālumu. Protams, šāda informācija ne tuvu nav pielīdzināma GPS, tomēr tas ir labāk, nekā nekas.

    Diemžēl velobraucējiem telpu treniņi nav paredzēti. Ja esi uzlicis savu karbona rumaku uz ruļļa vai turbotrenažiera, nekādu jēgpilnu informāciju Forerunner 35 neizsniegs. Pirmā problēma – vienīgā iespēja neizmantot GPS ir Indoor Run programmā, bet tā vēlēsies skaitīt soļus un rēķināt attālumu, tādējādi pilnībā sabojājot jebkādu statistikas vākšanu. Varēsi papētīt pulsu un pulsa zonas, bet pārējā informācija ir klaji melīga.

    Pulsa mērītāja precizitāte

    Optiskais sirdsdarbības sensors ir tieši tik labs, cik lietotājs to spēj pareizi novietot uz rokas un saglabāt šajā vietā. Garmin Elevate tehnoloģijas optiskais sirdsdarbības sensors ir vērtējams kā visai labs, bet tas noteikti nav izcils. Vismaz man treniņu laikā nedaudz pampst roka, kas liek pārdomāt pulksteņa siksniņas palaišanu vaļīgāk, bet tas var nodarīt skādi nolasījumu precizitātei.

    Braucot ar velosipēdu Forerunner 35 paliek savā vietā, tāpēc visa treniņa garumā nolasījumi atbilda mana Polar sporta pulksteņa ar krūšu siksniņu mērījumiem. Protams, bija nelielas nobīdes, kas būtu skaidrojamas ar nolasījumu biežumu. Skriešanas laikā diemžēl ik pa laikam Forerunner 35 izkratījās no savas vietas, kas sašķobīja nolasījumu precizitāti pat par 15 sitieniem minūtē. Tas ir ļoti daudz. Pieļauju, ka vasarā bez “fufaikas” un dūraiņiem situācija ar nolasījumu precizitāti būtu daudz saulaināka.

    Ar intervāla treniņiem ir skarbāk – Forerunner 35 var izrādīties pārāk neprecīzs, kad to salīdzina ar Polar H7 pulsa jostas nolasījumiem. Vidējie rādītāji varbūt arī tuvojas abām mērierīcēm, bet Forerunner 35 ir problēmas ar maksimālās sirdsdarbības nolasījumiem intensīva treniņa laikā.

    Ikdienas aktivitāšu sekošana

    Garmin ir viens no retajiem sporta aksesuāru ražotājiem, kas ne tikai runās nodarbojas ar ikdienas aktivitāšu sekošanu un pielāgošanu lietotāja ieradumiem. Absolūts vairums citu ražotāju izvēlas statiskus mērķus, kamēr Garmin pielāgo mērķus, izvērtējot vēsturiskos sasniegumus. Garmin nostādītie mērķi vienmēr ir nedaudz izaicinošāki. Tādējādi sporta pulksteņu lietotāji tiek mudināti kustēties vēl vairāk. Sīkums, bet ļoti patīkami.

    Forerunner 35 ir no Vivosmart un Vivofit fitnesa aproču sērijām mantojis Move Bar, kas dienas laikā pildās, kad staigā, bet tas arī ziņo par neaktivitāšu periodiem un nepieciešamību izkustēties. Forerunner 35 parāda jau noietos soļus un arī pēc vēstures datiem pielāgoto dienas mērķi.

    Forerunner 35 cenšas mērīt arī miegu, bet šī iespēja man nevienā fitnesa ierīcē nešķiet kaut cik uzticama.

    Paziņojumi

    Garmin vienmēr centies izmantot sporta pulksteņus un fitnesa aproces, lai parādītu paziņojumus no viedtālruņa. Tas pats attiecas uz Forerunner 35. Ar Garmin Connect lietotnes palīdzību var visai plaši pielāgot paziņojumus no viedtālruņa. Varēsi izvēlēties starp vienkārši ziņas parādīšanu ekrānā vai vibrācijas paziņojumu.

    Forerunner 35 ļauj izlasīt ziņas saturu un pat to izdzēst. Diemžēl Forerunner 35 nav iestrādātas nekādas iespējas atbildēt uz ziņu kaut ar iepriekš sagatavotiem tekstu paraugiem.

    Forerunner 35 pievienota iespēja apskatīt laika ziņas un, kā jau minēju iepriekš, pat pārvaldīt mūzikas atskaņotāju viedtālrunī.

    Viens no Forerunner 35 mīnusiem ir Connect IQ neatbalstīšana – lietotājam nāksies sadzīvot ar Garmin izvēlēto saskarni, neko tajā pielāgot nebūs iespējams. Connect IQ iespējas meklējamas, piemēram, Fenix3 un Vivoactive HR modeļos.

    Viedierīces lietotne

    Garmin Connect lietotne nebūt nav man tuva sirdij – tā bieži lamāta par akumulatora tēriņiem, tāpat tā ir visai neinformējoša, tumša un sadaļas pārlieku izmētātas. No otras puses – Garmin Connect lietotne pieejama iOS, Android un Windows viedtālruņiem. Kurš vēl ražotājs uztur Windows viedtālruņu lietotni?

    Garmin ir pamatīgi centies, lai Connect lietotne spētu pārvaldīt ne tikai pulksteni vai aproci, bet lai lietotājs varētu kontrolēt arī viedos svarus. Tas pats nesen apskatītais TomTom ļauj vienlaikus kontam pievienot tikai vienu sporta pulksteni, kamēr Garmin Connect lietotne ņem pretī ierīces, šķiet, bez ierobežojumiem. Ja atmiņa neviļ, vienlaikus man ir Garmin Connect lietotnei piesieti bijuši pat četri sporta aksesuāri.

    Garmin noteikti derētu vienkāršot un modernizēt Connect lietotni, lai lietotājam viedtālrunī pieejama tikai vienkāršākā statistika. Turklāt tai būtu jābūt pārskatāmākai.

    Pieminēšu, ka Forerunner 35 divas reizes saņēma programmatūras atjauninājumu. Interesanti, ka Garmin atjaunināšanai nepieciešams Forerunner 35 izveidot Bluetooth savienojumu ar viedtālruni un abas ierīces sasinhronizēt. Citi ražotāji parasti izmanto galddatoru. Garmin atjaunināšana nav pietiekami veikla, un pulkstenis abas reizes uzkārās. Garmin Forerunner 35 nācās pieslēgt pie datora, lai pulkstenis atjēgtos.

    Akumulators

    Garmin vienmēr spējis saviem sporta aksesuāriem nodrošināt pieklājīgu akumulatora darbību, un Forerunner 35 nav nekāds izņēmums. Ražotājs uzsver, ka sporta režīmā ar ieslēgtu GPS Forerunner 35 strādās 13 stundas, pulksteņa režīmā ar ieslēgtu Bluetooth un ikdienas soļu skaitīšanu – deviņas diennaktis.

    Akumulatora darbība arī dzīvē izrādījās ļoti uzticama. Man nācās Forerunner 35 uzlādēt tikai vienu reizi, kas ir izcils sniegums. Ja tiek izslēgts savienojumus ar viedtālruni, vēl arvien skaitot soļus un mērot pulsu ikdienā, Forerunner 35 darbosies vairākas nedēļas ar vienu uzlādi.

    Noslēgumā

    Garmin Forerunner 35 noteikti ir viens no interesantākajiem budžeta klases GPS sporta pulksteņiem. Manuprāt, pulkstenim ir tikai divi mīnusi – pārāk niecīgais izmērs vīrieša rokai un lietotne. Bet varat man nepiekrist.

    Forerunner 35 nodrošinās vienkāršākās sporta un fitnesa sekošanas iespējas, tāpat pulkstenis nodrošinās paziņojumus no viedtālruņa un vairākas patīkamas iespējas, kas saņemtas no dārgākiem Garmin pulksteņu modeļiem. Varētu vēlēties, lai Forerunner 35 atbalstītu plašākas telpu aktivitātes bez GPS, bet šī jau ir visai specifiska vēlme.

    Sporta pulkstenim ir patīkama cena, tas šķiet izturīgs, Forerunner 35 izskats ir gana atturīgs (ja neskaita spilgto siksnu, bet katrs pats var izvēlēties krāsu). Forerunner 35 būs vienkārši lietot, kas iesācējiem būs ļoti būtiski.

    Uzskatu Forerunner 35 par vienu no labākajā izvēlēm skriešanas iesācējam, kurš vēlas mērīt sirdsdarbību bez krūšu jostiņas izmantošanas.

    Patika

    + vienkārši lietojams
    + neliels un komfortabls
    + konkurētspējīga cena
    + lieliska akumulatora darbība

    Nepatika

    – varēja būt interesantāks dizains
    – lēna GPS uztveršana, nav GLONASS
    – dažkārt ne pārāk precīzs sirdsdarbības sensors

    Gana spējīgs sporta GPS pulkstenis iesācējam.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    5
    Ekrāns
    6
    Programmatūra
    7
    Akumulators
    8
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    06.04.2017 10:51

    Štrunts par laika ziņām, bet vai ir redzams, kas tev pēkšņi zvana pa t.? Lai zinātu vai stāties un runāt, vai ignorēt ;)

    Māris Skuja
    12.04.2017 17:35

    O – paldies, kāreiz esmu iesācēja līmeņa gps pulksteņa meklējumos, nezināju, ka Garmin arī jau ir ticis pie optiskā sensora …

    Ako Barons
    30.04.2017 19:04

    Karbona rumaku uz ruļļa vai turbotrenažiera varēs gan uzlikt – pieslēdz ātruma sensoru, izvēlies Bike un atslēdz GPS un tad tik rullē, rādīs laiku, ātrumu, distanci ;)
    Un, jā, rāda ienākošos zvanus!

    Reklāma
    Gana spējīgs sporta GPS pulkstenis iesācējam.Garmin Forerunner 35 apskats