Web Analytics
More
    Reklāma

    Apple iPhone X apskats

    Šobrīd labākais nopērkamais iPhone. Ja ej pa iPhone līniju, tad var pirkt. Ja nesmādēsi arī Android ierīci, tad izvēles iespējas ir plašākas un pat labākas.

    Jaunākie raksti

    Ah, iPhone X! Saukts arī par jubilejas vai desmito aifonu ir beidzot nopērkams arī Latvijā un pilnu nedēļu esmu to izdarbinājis kā primāro sakaru ierīci. Ir laiks šī telefona apskatam, jo beidzot iPhone atkal ir interesants. Tas ir pirmais iPhone, kas aprīkots ar AMOLED displeju, tam ir aizvākta mājas poga un reizē ar to arī pirkstu nospiedumu sensors. Tā vietā Apple aizsāk Face ID, jeb sejas atpazīšanas ēru. Veids kā Apple ir realizējusi šo funkciju padara iPhone X par unikālu un pat savā ziņā revolucionāru ierīci. Kaut ko tādu mēs no Apple gaidījām jau daudzus gadus, jo ko tur fleitēt – pa šiem gadiem Android konkurenti ir ne tikai noķēruši slaveno iPhone, bet noteiktos aspektos pat aizskrējuši tam garām. Ņemot vērā faktu, ka iPhone X maksā >1000 eiro, pret to jāatiecas maksimāli tieši un bez liekām emocijām.

    Lai arī Kursorā dažādu apstākļu dēļ esam iespējuši sagatavot apskatu tikai iPhone 5C, tomēr nevar arī teikt, ka pavisam nesekojam līdzi ierīcēm, ko daudzi uzskata par pasaulē labākajiem viedtālruņiem. Es pats savu iPhone lietotāja karjeru sāku ar iPhone 4S un tālāk lietoju arī citus iPhone modeļus līdz šai vasarai, kad veco iPhone 6 Plus pieredzes bagātināšanas nolūkos nomainīju pret Samsung Galaxy S8+. Tāpēc man pēc nedēļu ilga iPhone X testa ir ļoti labs priekšstats kā izskatās šie abi telefoni blakus. Un jāatzīst, ka aifonam savu cenu ir jāpierāda pilnīgi visos parametros pēc kuriem vispār var salīdzināt šīs ierīces.

    Apple iPhone X tehniskie parametri

    • Operētājsistēma: Apple iOS 11
    • Ekrāns: Super AMOLED, 5.8 collas, 1125 x 2436, 458 ppi, HDR atbalsts, 3D Touch, True Tone krāsu pielāgojumu funkcija
    • Procesors: Apple A11 Bionic čipkopa, seškodolu 2.09 GHz procesors (2 Monsoon + 4 Mistral kodoli), trīskodolu Apple GPU
    • RAM: 3 GB
    • Atmiņa: 64/256 GB iebūvētā atmiņa bez iespējas to palielināt
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, 4G LTE Cat.12 (600 Mbps), NFC
    • Kameras: divas galvenās kameras, 2 x 12 megapikseļi (platleņķa F/1.8 ar OIS un telefoto F/2.4 ar OIS), fāzes nobīdes autofokuss, HDR, četrkrāsu LED zibspuldze, 2160p ar 30 fps video. 7 megapikseļu (F/2.2) priekšējā kamera
    • GPS: ar A-GPS, GLONASS, GALILEO, QZSS
    • Izmēri un svars: 143.6 x 70.9 x 7.7 mm, 174 g
    • Akumulators: lietotāja nenomaināms Li-Ion 2716 mAh (Qi bezvadu uzlāde)
    • Krāsas: Space Gray, Silver
    • Cena: no 1150 eiro

    Perfekti uzbūvēts ideāla izmēra telefons ar mazliet lieko svaru

    Pirms ķeramies pie paša telefona apspriešanas, ielūkosimies tā kastītē. Tajā atradīsim pašu telefonu, “lēnu” 5W lādētāju, Lightning kabeli, EarPods austiņas un pāreju no Lightning uz 3.5 mm audio. Nekur nav pazudušas Apple uzlīmes.

    Ja iepriekš esam lietojuši kādu no iPhone Plus modeļiem, tad iPhone X uzreiz ļoti patiks, jo liksies, ka minimālo ekrāna apmaļu dēļ tam ir milzīgs displejs, bet pati ierīce būtiski mazāka. Izmēru ziņā viss pareizi – iPhone X ir tikai 5 mm garāks un mazulietiņ platāks par “mazo” iPhone 8. Salīdzinājumam, Samsung Galaxy S8 ir vēl par 5 mm garāks telefons. Interesants ir arī iPhone X svars. Tas šķiet paliels, jo pie 174 gramu svara tas ir par 26 gramiem smagāks nekā iPhone 8. Šo jūtamo svaru noteikti piedod arī izmantotais tērauda rāmis. Rokā ikss jūtas kā jūtami smagāks un ar interesantu displeju aprīkots “mazais” iPhone.

    Apple aizsāka stikla telefonu ēru un pēc dažu gadu atkāpes ar metāla korpusiem, ir atpakaļ pie stikla, jo iPhone X ir ietērpts stiklā gan no priekšas, gan aizmugures. Pieņemu, ka tas ticis darīts, lai būtu iespējams nodrošināt bezvadu uzlādes iespēju, kas iPhone lietotājus sasniegusi tikai šogad. Mana sirds gan ir pie metāla korpusiem, jo stikla telefoni neizskatās tik labi un sausās rokās vai cimdos ir slideni pēc vella. Bez tam, lai arī Apple saka, ka iPhone X ir apveltīts ar pasaulē izturīgāko stiklu, mēs visi labi zinām, ka šie telefoni kritīs uz zemes, plīsīs un remonti izmaksās simtiem eiro. Un mierīgāku prātu neradīs fakts, ka starp ekrānu un korpusu ir speciāla gumijas blīve, lai absorbētu triecienus. Tā, starp citu, neļaus arī ūdenim iekļūt telefonā, jo tam ir IP67 sertifikācija.

    Pirmais iPhone ar AMOLED displeju

    Viena no iPhone X galvenajām īpašībām, ko īpaši uzsver arī Apple, ir telefona Super AMOLED displejs. Tādus jau gadiem esam redzējuši Samsung un nu arī daudzos citos telefonos un tos raksturo perfekta melnās krāsas attēlošana, kā arī energoefektivitāte. Apple līdz šim izmantoja ļoti augstas kvalitātes LCD displejus un tiem principā nebija ne vainas, tāpēc interesanti apskatīt pirmo iPhone, kas aprīkots ar AMOLED displeju.

    Apple reklamē, ka iPhone X ir aprīkots ar 1125 x 2436 pikseļu izšķirtspējas (458 ppi) 5.8 collu displeju, tomēr realitāte nav tik rožaina. Proti, tā kā telefona augšpusē Apple ir atstājusi nejēdzīgu monouzaci (tajā paslēpti Face ID sensori un priekšējā kamera), tad skatoties plaši izplatītā 16:9 formāta video saturu reāli telefonā redzēsim to tikai 4.96 collās. Tātad, ja mēs meklējam aktuālu iPhone ar lielāko displeju (un reāli lielāko izmantojamo tā laukumu), tad izvēle ir skaidra – iPhone 8 Plus.

    Tagad parunāsim par šo manis pieminēto monouzaci. Jā, tā izskatās nejēdzīga un pat neglīta, tomēr jāatzīst, ka jau pēc kādām padsmit jaunā telefona lietošanas minūtēm tā vairs netraucē un praktiski “nekrīt acīs”. Cita lieta, ka daudzām aplikācijām to izstrādātāji vēl nav sagatavojuši uzlabojumus un ekrāna augšpusē esošie elementi gluži vienkārši pazūd šajā izcilnī. Piemēram, Instagram aplikācijā skaļuma regulatora josla iet tieši caur izcilni un principā mēs nevaram redzēt kādu skaļuma līmeni iestatām. Tāpat, piemēram, Feedly lietotne nogriež nost daļu ekrāna, lai attēlotos ierastākā formā. Rezultātā – izniekota daļa ekrāna platības. Es joprojām pieturos pie uzskata, ka Apple varēja nemāžoties ar šo izcilni un pastiept telefonu mazliet garāku, lai tajā varētu iestrādāt taisnstūra displeju.

    Bet principā kvalitātes ziņā displejam nav ne vainas. Izšķirtspēja, lai arī jancīga un aplikācijām problēmas raisoša, ir augsta un ekrānā viss saskatāms precīzi un asi. Skata leņķi ir lieliski, spilgtumu var uzgriezt acis izdedzinoši augstu (max spilgtums – >625 niti) un klāt nākusi jauna True Tone funkcija, kas automātiski maina baltās krāsas balansu atkarībā no apkārtējā apgaismojuma un tādējādi bildi padara acīm draudzīgāku (lasi, dzeltenāku). Šis nav tas pats, kas Night Shift režīms, lai arī rezultāts vizuāli izskatās līdzīgs.

    Ja runājam par konkurenci, tad, manuprāt, Samsung Galaxy S8/S8+ displejs izraisa lielāku WOW sajūtu, jo tam nav nekādu nejēdzīgu izciļņu, glīti apliektas malas un esmu ļoti pieradis pie Always On Display funkcijas.

    Internetā manīju sūdzības, ka iPhone X telefonam ir problēmas ar attēla “iedegšanu”, zaļām strīpām un samazinātu jūtību aukstumā, bet nevienu no šiem defektiem testa nedēļas laikā savai ierīcei nenovēroju.

    Face ID sejas atpazīšana darbojas kā nevienam citam

    Sejas atpazīšana nav nekas jauns, tomēr līdz šim tās realizācija ir bijusi diezgan draņķīga. Principā seju var mēģināt atpazīt jebkura telefona priekšējās kameras uzņemtajā attēlā, taču šāda risinājuma precizitāte būs slikta vai ļoti slikta. Redzi, vienkāršas kameras spēj uzņemt 2D attēlu un tas nozīmē, ka to var apmānīt ar šādu pašu plakanu bildi. Tas ir iemesls kāpēc Samsung Galaxy S8/Note 8 sejas atpazīšanas sistēmu var apšmaukt ar vienkāršu fotogrāfiju.

    Par laimi ir labāki risinājumi, kas ļauj uzticamāk atpazīt cilvēka sejas un vienu no tiem izmanto arī Apple. Tiesa, atkal ne pirmie. Jau pāris gadus šādas kameras izmanto Windows telefoni un datori. To galvenā atšķirība – spēja uztvert seju trīs dimensijās. Šādu risinājumu ar fotogrāfiju neapmānīsi.

    Praksē tas nozīmē, ka telefonā ir jāiebūvē mazmazītiņš Kinect, jeb infrasarkano staru raidītājs, kas iPhone X gadījumā uz mūsu sejas izbliež 30 000 punktus, ko pēc tam nolasa ar infrasarkano staru kameru. Pieliekam vēl datu apstrādes un datormācīšanās maģiju un rezultātā telefons spēs mūs atpazīt ļoti ātri un precīzi. Apple saka, ka Face ID apmānīšanas iespēja ir 1 no 1 miljona, kas ir krietni retāk nekā 1 no 50 000 mēģinājumiem vecāka iPhone gadījumā, kas izmanto pirkstu nospiedumu sensoru. Bez tam, iPhone X mūs atpazīs arī ar brillēm, šalli, cepuri un nepārmetīs, ja sadomāsim atlaist bārdiņu. Protams, telefona priekšā var nolikt arī masku, kas kopē kādas personas seju, taču piekritīsiet, ka tāda tiks izgatavota tikai ļoti mērķēta uzbrukuma gadījumā, tāpēc neapdraud vidusmēra iPhone X lietotāju.

    Pagaidām iPhone X var apmācīt atpazīt tikai viena cilvēka seju un ja telefonā ir nepieciešamība piekļūt citiem cilvēkiem, tad iztiksim ar veco labo paroles ievadi.

    The Verge ir izveidojuši ļoti uzskatāmu video, kas parāda kā tieši izskatās Face ID sejas atpazīšana darbībā.

    https://www.youtube.com/watch?v=rpkcLpP-IuA

    Jāpiezīmē, ka sejas atpazīšana ir droša, jo sejas 3D modeļu informācija tiek uzglabāta tikai telefonā un netiek nosūtīta ne uz kādiem serveriem. Arī gadījumos, kad seja jāatpazīst citām aplikācijām (piemēram, Evernote), salīdzināšana notiek lokāli uz telefona un ne mirkli nezaudējam šī procesa drošību.

    Kā tad Face ID darbojas praksē? Zini, lieliski! Pat tik labi, ka es gandrīz ne mirkli nebēdāju par to, ka šajā telefonā vairs nav pirkstu nospiedumu lasītāja. Ja mēs paņemam rokā iPhone X vai tam pieskaramies ar pirkstu pie ekrāna, automātiski tiek ieslēgts ekrāns un telefons meklē mūsu seju. Ja turam to pret seju, nepilnas sekundes laikā tā tiek atpazīta un varam tikt iekšā telefonā pavelkot ar pirkstu no lejas uz augšu. Varētu likties, ka šis solis ir lieks, bet praksē to nemana, jo paņemot telefonu rokā un paslidinot uz augšu seja jau būs atpazīta un būsim tikuši iekšā. Face ID darbojas gan dienā, gan krēslā un pat naktī pilnīgi bez jelkādas aizķeršanās. Salīdzinājumam, Windows telefonos un datoros sejas atpazīšana notiek krietni lēnāk.

    Ir vēl viena ļoti forša nianse, ko Apple ir sapratusi pareizi. Kad telefons ir nobloķēts, ienākošo paziņojumu saturs ir noslēpts (to prot izdarīt arī Android ierīces), taču atliek uz telefonu paskatīties un uzreiz varam apskatīt paziņojumu saturu pavisam bez telefona pilnas atbloķēšanas. Tā ir tik vienkārša, bet reizē būtiska funkcija, kas krietni uzlabo ierīces lietojamību.

    Lai jauno sejas atpazīšanas tehnoloģiju iedzīvinātu tautās, Apple ir radījusi animoji animācijas. Tās ir dzīvnieciņu, robota, vienradža un pat kakas em… sejas, kas spēj atkārtot mūsu seju kustības.

    Varam izveidot īsas animācijas, ko pēc tam nosūtīt draugiem vai publicēt internetā. Daži gudrinieki ar tām pat veido karaoke video.

    A post shared by Kristaps Skutelis (@krizdabz) on

    Kameras

    iPhone X izmanto līdzīgu dubulto 12 megapikseļu kameru sistēmu kā iPhone 7 Plus un iPhone 8 Plus. Platlenķa objektīvam ir tā pati F/1.8 lēca, bet telefoto objektīvam klāt nākusi optiskās attēla stabilizācijas funkcija un platāka F/2.4 lēca. Jaunais telefons izmanto Sony Exmor RS sensorus ar 1.22 un 1.0 mikronu pikseļiem. Telefons spēj reāllaika režīmā apstrādāt kameru sensoru datus un atpazīt objektus un sejas. Tāpat ar iPhone X varam uzņemt 4K video ar 60 kadriem sekundē vai 1080p video ar 240 kadriem sekundē (palēninātais režīms). Telefona kameras ir pielāgotas papildinātās realitātes pielietojumiem.

    Atgādināšu, ka iOS 11 ieviesa jaunus attēlu un video formātus. Attēli tagad tiek saglabāti HEIF, bet video – HEVC (H.265) formātos. Kāpēc? Jo tie ļauj radīt attēlu un video failus, kas aizņem uz pusi mazāk vietas. Iestatījumos gan var jaunos formātus atslēgt un tērēt vietu ar vecā formāta JPG bildēm. Piezīmēšu, ka pieslēdzot telefonu pie datora vai sūtot bildes/video prom pa e-pastu, telefons vairumā gadījumu pats mācēs tās pārkonvertēt uz citām ierīcēm saprotamākiem formātiem.

    Kāda tad ir ar iPhone X uzņemto attēlu un video kvalitāte? Ja pieejam šim jautājumam zinātniski, tad jāieskatās DXOMark pētījumā, kur iPhone X fotografēšanas spēju ziņā piekāpjas tikai Google Pixel 2 un dala otro vietu ar Huawei Mate 10 Pro. Mazliet švakāk iet ar video uzņemšanas spējām.

    Ja vēl pirms dažiem gadiem iPhone kameras spējas bija būtiski priekšā visiem konkurentiem, tad tagad situācija ir mainījusies par labu konkurentiem. Tie ir strādājuši dienām un naktīm un šobrīd dārgā gala Samsung un Huawei telefoni kameras spēju ziņā neatpaliek un atsevišķos gadījumos (īpaši priekšējās kameras ziņā un nakts apstākļos) pārspēj iPhone. Bet arī šīs atšķirības nav tik būtiskas un vienkāršāk ir pateikt, ka ja telefons maksā virs 800 eiro, tam būs lieliska/s kamera/s. Tik vienkārši!

    [sciba leftsrc=”https://cdn.kursors.lv/2017/11/20171104_211210.jpg” leftlabel=”Samsung Galaxy S8+” rightsrc=”https://cdn.kursors.lv/2017/11/7tx9s-t9vvc.jpg” rightlabel=”Apple iPhone X” mode=”horizontal” width=”100%”]

     

    [sciba leftsrc=”https://cdn.kursors.lv/2017/11/20171104_213220.jpg” leftlabel=”Samsung Galaxy S8+” rightsrc=”https://cdn.kursors.lv/2017/11/IMG_0044.jpg” rightlabel=”Apple iPhone X” mode=”horizontal” width=””]

     

    Programmatūra

    iPhone X darbojas ar šobrīd aktuālo iOS 11 versiju, kas atbalstītajām Apple ierīcēm pieejama jau no šīs vasaras vidus. Tā kā jaunajam telefonam vairs nav Touch ID pirkstu nospiedumu sensora un tā vietā nākusi Face ID sejas atpazīšanas funkcija, mazliet pielāgota ir arī šajā telefonā izmantotā iOS versija. Tā, piemēram, no slēgekrāna tagad var ieslēgt lukturīti vai palaist kameru stiprāk uzspiežot uz attiecīgās ikonas. Manuprāt, Samsung risinājums ar dubultu fiziskā ekrāna bloķēšanas taustiņa dubultklikšķi ir intuitīvāk izmantojams un iPhone gadījumā man regulāri neizdevās kameru piešauties palaist ar pirmo reizi. No otras puses, nereti kabatā kaut kā iemanījos negribot ieslēgt lukturīti. Kaut kas tur nav riktīgi.

    Lai tiktu pie (dažiem) ātrajiem iestatījumiem, vajag pavilkt ekrānu uz leju no augšējā labā stūra, bet pie svaigākajiem paziņojumiem tiksim pavelkot ekrānu uz leju kreisajā augšējā stūrī. Nav baigi ērti, jo telefons tomēr ir diezgan garš. Bet ja atmetam neērtību, tad tagad šo iestatījumu skatu var pielāgot un salikt tajā vajadzīgos iestatījumus. Šis skats vispār ir diezgan interesants, jo paspiežot stiprāk uz iestatījumiem, varam, piemēram, uzreiz pielāgot lukturīša spilgtumu vai iestatīt taimeri uz noteiktu minūšu skaitu. Savukārt, šajā skatā izslēdzot Bluetooth vai Wi-Fi savienojumus tie telefonā netiks izslēgti pilnībā (par to vari pārliecināties uzreiz apskatot pilno iestatījumu sadaļu), bet gan tikai nomesti visi aktīvie savienojumi? Kāpēc tā? Lai neierobežotu AirDrop savienojumus. It kā loģiska, taču totāli neintuitīva pieeja.

    Interesanti ir realizēta mājas (home) poga. Tagad ekrāna apakšā pa vidu ir vizuāli uzskatāma josliņa, kas pasaka priekšā, ka uz mājas ekrānu var tikt, ja pavilksim ekrānu no apakšas uz augšu. Pie tā pierod ļoti ātri. Ja pavilksim vēl augstāk, nonāksim pie aplikāciju pārslēgšanās režīma. Bet tas nav ātrākais veids kā var pārslēgties starp aplikācijām. Krietni ērtāk to ir darīt ekrāna apakšu slidinot pa labi vai pa kreisi. Tas gan darbojas godam! Ja tomēr jaunā pieeja nav saprotama vai ērta, ekrānā, kā ierasts, var iestatīt arī virtuālo mājas pogu.

    Em, kā tagad izsaukt Siri balss asistentu? To var izdarīt piespiežot un paturot pogu labajā telefona sānā. Telefons izslēdzams, ja ilgāk paturēsim piespiestu labā sāna pogu kopā ar kādu no skaļuma regulēšanas pogām. Ekrānšāviņu varam uzņemt nospiežot labā sāna pogu kopā ar skaļuma palielināšanas pogu.

    Apple ir gana radoši apspēlējusi monouzacs radītās vietas trūkuma problēmu. Pa labi no izciļņa redzēsim baterijas uzlādes līmeņa indikatoru, kā arī datu savienojuma tipu un līmeni. Pa kreisi ir vieta tikai pulkstenim. Kur tad Bluetooth vai Don’t disturb režīma indikators? To redzēsim tikai tad, ja paslidināsim ekrānu uz leju (ātro iestatījumu skatā). Ja kāda lietotne prasās pēc atrašanās vietas informācijas vai esam ieslēguši telefonā hotspot režīmu, kreisajā sānā ap pulksteni mainīsies fona krāsa.

    Tā kā daudziem nepatīk kā mājas ekrānā uz gaišākām ekrāntapetēm izskatās tas augšējais izcilnis, ir radīta aplikācija Notcho, kas pielabo ekrāntapeti, lai tās augšpusē ir melna josla, kurā izcilnis “pazūd”. Ak, šī sūrā aifonistu dzīve, kad defekti jāpārtaisa par efektiem.

    Jaunas Apple ierīces ir slavenas ar to, ka tās darbojas absolūti plūdeni un viss notiek ļoti ātri. iPhone X nav izņēmums, jo viss burtiski lido. Tas attiecas gan uz pašu sistēmu, iestatījumu sadaļu un arī lietotnēm. Jā, nu jau arī moderni un dārgi Android flagmaņi darbojas ātri, tomēr pēc vairāku nedēļu vai mēnešu lietošanas tie sāk iebremzēt. iPhone gadījumā tas nav tik jūtami un telefonam kaut kādas bremzītes var sākt novērot tikai pēc krietni ilgāka laika (un nākamo programmatūras versiju uzstādīšanas). Huawei, piemēram, prezentācijās uzsver, ka zīmola produkti mācās mūsu darbības un paši sakopjas, lai spētu ātri darboties arī pēc pusgada vai gada lietošanas. Šādas runas tikai norāda uz faktu, ka ražotāji paši atzīst – Android ar laiku sāk iebremzēt. Tāpēc plūdena darbība joprojām ir Apple ierīču trumpis. Bet es nedomāju, ka tas tā paliks uz ilgu, jo Android pusē progress ir ļoti jūtams.

    Parunāsim par bateriju

    Beidzot, beidzot, beidzot arī iPhone lietotāji ir tikuši pie bezvadu uzlādes iespējas. Par laimi Apple nav māžojušies ar pašu veidotiem standartiem un izmanto plaši izmantoto Qi standartu un tas nozīmē, ka jaunos iPhone 8, iPhone 8 Plus un iPhone X varēsim uzlādēt uz dažādiem lādētājiem, arī tādiem, kas tiek tirgoti Samsung veikalos. Cita runa, ka šāda bezvadu uzlāde nav diez ko ātra.

    Arī parasta uzlāde ar vadu vairumam iPhone X lietotāju būs briesmīgi lēna. Mūsdienās Samsung un Huawei (kā arī citi ražotāji) mūs ir izlutinājuši ar ātrajām uzlādēm un ar standarta komplektācijā iekļauto lādētāju un kabeli iPhone X uzlādējas ļoti, ļoti lēni. Apple gan saka, ka nopērkot viņu ātrās uzlādes kabeli un izmantojot jaudīgāku lādētāju (piemēram, no iPad) iPhone X 2716 mAh bateriju līdz pusei var uzlādēt pusstundas laikā. Savus vārdus būtu jāspēj pamatot ar kastītē iekļautiem aksesuāriem, kas šādu uzlādi nodrošina pilnīgi visiem jaunā (un tik dārgā) telefona pircējiem. Par šo niansi milzīgs FUI!

    Cik tad ātri telefons izlādējas? Ja aktīvi lietosim, tad tas būs vienas dienas telefons. Apple to veidojusi tā, lai tas nebūtu īpaši ilgspēlējošāks par citiem šī gada aifoniem. Jūtami daudz enerģiju patērē Face ID funkcija.

    Citas nianses

    • Telefonam ir ļoti laba skaņa. Gan stereo skaļruņi, gan sarunu skaļrunis skan patiešām labi un kvalitatīvi.
    • Taptic Engine prot telefonam likt vibrēt ļoti, ļoti niansēti un tas ir īpaši noderīgi, lai uzreiz saprastu vai esam kādu sarakstu ielādējuši (piemēram, Twitterī). Bet kabatā tas vibrorežīms man šķita pārāk vārgs.

    Secinājumi

    Vai iPhone X ir labākais šobrīd nopērkamais telefons? Atbilde ir atkarīga no tā, kādu telefonu izmanto šobrīd. Ja ej iPhone ceļu, tad, jā, iPhone X, pamatā AMOLED displeja un Face ID dēļ patiešām ir vislabākais šobrīd nopērkamais iPhone. Face ID vien ir tā vērts, lai nomainītu telefonu, jo tas būtiski uzlabo telefona lietošanas pieredzi.

    Ja mūsu skatījums uz telefonu pasauli ir plašāks, tad atbilde vairs nav tik viennozīmīga. iPhone X gluži vienkārši noteiktos aspektos netur līdzi konkurencei. Nu kaut vai baterijas ziņā. Ātrā uzlāde ir kaut kas, kas pašam jāorganizē. Arī kameru ziņā iPhone vairs nav viennozīmīgs līderis. Tāpat iOS 11 uz iPhone X vietām šķiet nenostrādāta un jau sen skaidrs, ka Android vairāk derēs tiem, kas nevar ne dienu nodzīvot bez ķimerēšanās. Par laimi Android pusē šogad izlaisti vairāki flagmaņi, kas ir lieliskas alternatīvas iPhone X. Es runāju par Samsung Galaxy S8 sēriju, Galaxy Note8, Huawei Mate 10 Pro un OnePlus 5.

    Nepalīdz arī iPhone X augstā cena. Ja šis telefons maksātu “parasta” iPhone cenu, tad pirkums būtu vieglāks. Cenā virs šiem zīmīgajiem 1000 eiro gribas arī ātro uzlādi uzreiz un papildus labumus kā Galaxy Note8 irbuli vai Leica uzlabotās kameras. Es varbūt vēl varētu sev nopamatot iPhone 8 Plus pirkumu, bet iPhone X pie šādas cenas un konkurences personīgi man nešķiet tās naudas vērts pirkums. Sorry, Apple, šogad nebūs!

    Man patika:

    • Premium ierīces dizains un kvalitatīva uzbūve
    • Lielisks displejs (atskaitot izcilni)
    • Lieliska kamera
    • Telefons ir jaudīgs un darbojas bez aizķeršanās
    • Face ID darbojas lieliski un ir noderīgi realizēts

    Man nepatika:

    • Ātrā uzlāde jāorganizē pašam
    • iOS 11 vietām šķiet ačgārns

    Šobrīd labākais nopērkamais iPhone. Ja ej pa iPhone līniju, tad var pirkt. Ja nesmādēsi arī Android ierīci, tad izvēles iespējas ir plašākas un pat labākas.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    9
    Ekrāns
    9
    Kamera
    10
    Veiktspēja
    10
    Programmatūra
    9
    Akumulators
    8
    Salīdzinot ar konkurentiem (cenā ap 1000 eiro)
    8
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    115 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Inese
    13.11.2017 09:47

    Loti labs novertejums! Beigas nopirku iphone SE :)

    Kristaps Skutelis
    13.11.2017 11:40
    Reply to  Inese

    Jā, iPhone SE tagad ir ļoti laba cena. Labs aparāts, ja meklē mazu, bet labi lietojamu ierīci. Pirms dažām nedēļām vienu SE nopirku mammai.

    x
    14.11.2017 14:32

    nais….vienīgi mammai kaimiņiene vaicās – vai ta lielāku ekrānu nevarēja, reku, man tagad ŠITĀDA grāmata)

    x
    13.11.2017 10:07

    to monouzaci sauc par čolku)

    Elija
    13.11.2017 10:19

    Laikam palaidu garām, bet tomēr pajautāšu. Kā ar to “notch”? Vai tas netraucēja?

    Kristaps Skutelis
    13.11.2017 10:26
    Reply to  Elija

    Kā jau rakstā pieminēju, vizuāli to notch vairs nemani pēc padsmit telefona lietošanas minūtēm. Bet notch telefona lietošanu padara apgrūtinošāku, jo ne viss (piemēram, Bluetooth statuss) ielien augšā stūrīšos un daļa aplikāciju savus elementus paslēpj iekš notch’a. Kopumā to es vērtēju kā trūkumu nevis plusu.

    x
    13.11.2017 13:07

    gatavais nphone!

    Karl
    13.11.2017 10:26

    Man jau liekas, ka apple x kā dzelzis ir kādu gabalu priekšā 11. iOSam. Rodas sajūta ka tas viss ir nedaudz sasteigts produkts, bet kas labi, dzelzis jau ir labs, gan jau iOSa atjauninājumi arī nāks ar jaunām funkcijām un vērtīgiem uzlabojumiem.

    Rūdolfs Putniņš
    13.11.2017 10:38

    Izskatās pēc tā, ko lielā mērā jau gaidīju.

    Man gan netīk tendence, ka labie telefoni tagad maksās virs kilo. Plus fizisko pogu skaita samazināšanās palielina iespēju, ka telefons pie softa neveiksmes kļūst par ķieģeli.

    Kaspars
    13.11.2017 10:46

    Nē, nē es labāk pagaidīšu kad Lv int veikalos būs pieejams LG V30, paziņa nopirka Somijā, vot tas ir īsts monstrs.
    Nu slikti vienīgais ja ilgi būs jāgaida, vāciņi un stikliņi jau ir parādījušies, bet pats adrigāts nav. Sievai ir LG G6, ir apmierinoš, bet ne teicams. Ko lai sak, jāgaida.

    Dainis Dembovskis
    13.11.2017 11:08
    Reply to  Kaspars

    Nebūs čakars ar garantiju? :) LG Baltijas reģionā telefonus neizplata.

    Krišs
    13.11.2017 12:29

    No kolēģa dzirdēju, ka Latvijas internetveikalā pirktam LG G6 tiek dots līdzi garantijas talons, uz kura kā atbildīgais serviss ir norādīts LMT serviss, šķiet, Mūkusalas ielā.

    Kaspars
    13.11.2017 14:16

    Manuprāt viņi nemaz nevar pārdot preci bez garantijas. Ļoti ceru ka LG atkal būs uz strīpas Baltijā.

    21.11.2017 12:32
    Reply to  Kaspars

    Pirku LGV10 no ekoshop.lv iedeva 2 gadu garantiju gan servisā uz mūkusalas ielas, gan pie viņiem. Tikko vēl nesu labot, nekādu problēmu!

    Jānis
    13.11.2017 11:02

    Pie mīnusiem ir aizmirsta pierakstīt cena :).
    Tas ir vienīgais, kādēļ es neplānoju savu iPhone 6 mainīt pret šo. Un vienīgais, kas sāk iedragāt panu patiku pret āboliem.

    Kristaps Skutelis
    13.11.2017 11:05
    Reply to  Jānis

    Tā kā šī telefona iegāde nav spiesta lieta, tad arī cena īsti nav mīnuss. Bet, jā, šogad lielie ražotāji ir aizsākuši nelāgu tendenci – savus flagmaņus startā mēģināt tirgot par >1000 eiro.

    darels
    13.11.2017 20:02

    Nevajag te filozofēt, tad jau varam aizrunāties līdz tam, ka dzīvē nekas nav spiesta lieta. Nu ir tā cena pieskaitāma pie mīnusiem.

    Kristaps Skutelis
    13.11.2017 20:08
    Reply to  darels

    Nepiekrītu. Tā var būt augsta, tā var būt neadekvāta, bet ne īsti mīnuss. Tu arī domā, ka premium klases auto augstā cena ir to mīnuss?

    geksis
    13.11.2017 21:26

    https://kursors.lv/2017/10/11/sony-xperia-xz1-compact-apskats/
    https://kursors.lv/2017/07/26/asus-zenfone-ar-apskats/
    https://kursors.lv/2017/08/11/oneplus-5-apskats/
    bet šeit cena ir pielikta pie mīnusiem. Šos aparātus cilvēki ir spiesti iegādāties?
    tie ir tikai daži no pēdējiem apskatiem.

    Kristaps Skutelis
    13.11.2017 22:51
    Reply to  geksis

    Tavā komentārā pieminētie telefoni pārstāv cenu kategoriju ar krietni sīvāku konkurenci, tāpēc cena var būt kā mīnuss tieši salīdzinājumā ar citiem konkurentiem.

    Kartupelis3
    14.11.2017 09:24

    Arī šinī cenu kategorijā ir gan daudz konkurentu. Pat tepat komentos cilvēku domā ko ņemt – Lg, Note vai phone 8+? Respektīvi ir izvēle un cilvēkiem, kas ir maksātspējīgi šajā cenu diapazonā, joprojām ir atšķirba vai 700 vai 1300 eur telefons maksā – kā viņi šeit to paši uzraksta. Man prieks par tevi Kristap, ka tev jau ir pie kājas vai telefons maksā 500 eur, 1k vai 2k, bet, pirmkārt, ne visiem tas tā ir, un, otrkārt, tie, kas arī var atļauties,vnk negrib justies kā aitas – zināmā mērā arī šis ir iemesls, kāpēc to telefonu var aļauties.
    Respektīvi joprojām neredzu nevienu iemeslu citur likt cenu pie mīnusiem, bet te nē. it sevišķi, ja tas tiešām ir ļoti būtisks iekārtas trūkums- neadekvāta cena.

    Kristaps Skutelis
    15.11.2017 15:10
    Reply to  Kartupelis3

    Aha, trīs telefoni no kuriem Latvijā oficiāli nopērkami ir divi ir ļoti “daudz konkurentu”. Man nav pie kājas kāda ir produkta cena, es tikai zinu, ka tie, kas var brīvi nopirkt “pašu jaunāko un labāko iPhone” īpaši neiesprings par to vai tas maksā 1100 vai 1300 eiro. Jo viņiem tam nav lielas nozīmes. Visiem pārējiem 99% šīs valsts iedzīvotāju cena faktiski ir noteicošais arguments kāda produkta izvēlē un to mēs arī ņemam vērā veidojot visu pārējo produktu apskatus.

    Un tagad vēlreiz un pavisam skaidri:

    x) iPhone X un Samsung Galaxy Note 8 šobrīd ir tik briesmīgi dārgas iekārtas, ka to pircējiem cena nav galvenais arguments. Šie telefoni tiek pirkti, jo gribas, vai arī ierīces piedāvā kaut ko, kas nav citiem (piemēram, iOS ar Face ID vai irbuli). Tāpēc es īsti neredzu jēgu īpaši komentēt šo ierīču cenu. Tā gluži vienkārši nav aktuāla tiem, kas šīs ierīces var nopirkt (jo nopirks) un tā nav aktuāla tiem, kas tās nevar nopirkt (jo nepirks).

    x) Visām pārējām ierīcēm ar pirktspējai tuvākām cenām ir ļoti vietā komentēt arī šo ierīču cenu, jo tā lielā mērā nosaka kuru ierīci cilvēks pirks.

    Vēl ir jautājumi?

    Janis Krukovskis
    15.11.2017 14:46

    Es pieļauju, ka visi vērtējumi, kā parasti ir subjektīvi – ja vienu un to pašu telefonu testēsi Tu un Artis, nav teikts, ka apskati būs vienādi pozitīvi vai vienādi negatīvi.
    Attiecībā uz parasti sniegto novērtējumu pēc cenas, kaut kur varu piekrist iepriekšējiem komentētājiem ziņā, ka nav īsti skaidri tie subjektīvie kritēriji, kad apskata veidotājs cenu uzskata par mīnusu vai atkal uzkata par adekvātu (?!). Pieļauju, ka šeit kādi vēlējās redzēt tieši to pašu subjektīvo – vai Tu, kā konkrētā telefona apskata veidotājs uzskati cenu par atbilstošu, utt. :)
    Un par to, ka geksis komentārā norādītie apskatu piemēri, ka visi pārstāv segmentu, kur sīva konkurence – noteikti nepiekrītu tādam argumentam. :)

    Kristaps Skutelis
    15.11.2017 15:03

    Mūsu apskati pamatā ir objektīvi, bet tajos nevar izslēgt arī daļu subjektīva skatījuma. Mēs neesam bezkaislīgi roboti.

    Par to cenu skaidroju vēlreiz – mūsu vērtējumu par tās adekvātumu veido vairākas lietas. Apstākļos, kad vienā noteiktā cenu kategorijā konkurē salīdzināmas ierīces, ir visai viegli saprast kura no tām ir savas cenas vērta (pret konkurenci) un kura nav. Tā kā mēs pa šiem gadiem esam iztestējuši praktiski visus vērā ņemamos viedtālruņus, diezgan labi varam pateikt kas tie par zvēriem un kā izkārtojas savā starpā.

    Kas attiecas uz iPhone, tad te ir viens apstāklis, kas sarežģī salīdzināšanu. Ja Android ierīču gadījumā vienai platformai ir milzum daudz izvēles iespēju, iOS gadījumā mums ir tikai iPhone. Tāpēc iksa gadījumā cena nav mīnuss, jo pretī dabū pašu modernāko iPhone (kam savā platformā nav konkurentu).

    Kartupelis3
    15.11.2017 19:40

    1. kāpēc nospraud robežas 1100-1300 eur? Izskatās tikai tāpēc, lai tipa nebūtu konkurentu cenas kategorijā.. 2. Nopriku Note8. Varēju mierīgi atļauties, bet cena bija svarīga – uzreiz nemetos iepriekšpasītīt un gaidīju atsauksmes. Vēlreiz – tiem, kam ir nauda un var atļauties un pat gribās, cena joprojām ir būtisks faktors. 3. Kāpēc vispār kategorijas iedali pēc cenas? Varbūt labāk pēc ekrāna izmēra? RAM daudzuma? Platformas? Man tas liktos daudz korektāks sadalījums.. un ja šādi iedala, tad atkal x am diezgan švaki iet.. ļoti mākslīgs tev tas iedalījums tajās kategorijās.. Tiešām ir tā, ka tos telefonus pirks tikai tiem, kam viss pie kājas? Tādā gadījumā sanāk ka baigi noliec telefonu – netieši nosaucot tā pircējus reāli par auniem, kas par naudu nedomā. Gribēju piebilst, ka apraksti jums tīri ok un paldies par to, ko jūs dariet – viss ir foršu, nevajag jau katru komentāru tā personīgi ņemt vērā. Tas jau nekas, ka raksts neobjektīvs kāds padevies.. Un ir ok arī kļūdīties – ja spēj atdzīt savas kļūdas un augt – kas var būt labāks par to? Domāju to te tikai novērtēs.. Tieši tāpēc, ka esiet iztestējuši visus telefonus, gribējām saprast vai viņi ir tā vērti, it sevišķi, kad ierodas viens un paziņo,… Read more »

    Kristaps Skutelis
    16.11.2017 01:19
    Reply to  Kartupelis3

    Paldies, ka lasi un komentē. Īpaši, ja izvērs savu domu un norādi uz niansēm, kas Tavuprāt nav riktīgas. Es to novērtēju. 1) Nepiesienies tik ļoti konkrētiem skaitļiem, tas bija konkrēts (iPhone X) piemērs. Mūsu saruna reāli ir par visām ierīcēm, kas maksā >1000 eiro. Proti, Latvijā šobrīd tās reāli ir aptuveni divas: iPhone X un Note 8. 2) Apsveicu ar pirkumu, savā kategorijā (cenu un ie/spēju) ļoti laba izvēle. Lai kalpo godam! Tāpat arī forši, ka Tev svarīga ierīces cena. Kaut tādu (šajā kategorijā) būtu vairāk. 3) Tāpēc, ka pēc cenas dažādās kategorijās savus produktus iedala paši ražotāji un tas iedalījums man šķiet loģisks un saprotams. Iedomājies taisni uz kuras atliktas vairākas atzīmes (pēc cenas): budžeta, vidējās un flagmaņu klases. Ap šīm atzīmēm visā taisnes garumā izkaisīti konkrētie produkti ar tendenci būt tuvāk viens otram ap klašu atzīmēm. Tā es saskatu telefonu tirgu un apskatot katru atsevišķu punktu (produktu), skatos arī kur tas atrodas uz taisnes un kas tam ir apkārt. Es joprojām īsti nesaprotu kur ir Tava probēma. Apskatā taču skaidri un gaiši uzrakstīts, ka pa lielam iPhone X pircējs ir tāds, kas dzīvo Apple ekosistēmā, lieto vecāku iPhone un grib/spēj nopirkt pašu jaunāko un krutāko iPhone. Telefons dažos… Read more »

    Kartupelis3
    16.11.2017 08:38

    Tavs iedalījums pēc cenas der, tikai flagmaņu klase nesākas no 1000 eur. Pats salīdzini piem bildes ar S8 un Iphone8, tādejādi pats jau faktiski ieliec to kategoriju jau no pat 600 EUR.
    Lai jau pērk kas pērk to telefonu, bet tas nenozīmē, ka par to nevar būt viedoklis par cena/vērtība (klasē). Tad jau arī kameru un vēl pāris lietas varētu vnk nevērtēt – nu kamera ir – tālāk jau vienalga, jo tie tak ekosistēmas vienīgie pārstāvji klasē… bet nē – tev lūk pielikta bildīte blakus ar S8, kas tipa nemaz nav vienā klasē! Kāpēc tad 2 noškas bildi neliki klāt, ja jau salīdzini ar tipa ne-klases telefonu? Par to arī vienīgais iebildums, ka manuprāt drusku nekonsekventi sanāk.
    Var jau būt ka nav tik būtiski tie mani iebildumi un pa lielam tāpat visiem viss skaidrs – tik gribās lai tu oficiāli to atdzīsti :)

    Kristaps Skutelis
    16.11.2017 23:21
    Reply to  Kartupelis3

    Es nevaru atzīt to, kam pats nepiekrītu, tomēr nav manos spēkos citiem mainīt viņu domas. Nav arī tādas vēlmes. Un arī labi, ka katrs paliksim pie sava viedokļa :)

    Bet ja par tēmu, tad konkrēti kameras gadījumā S8 un Note8 ir maksimāli labākās kameras, ko šobrīd piedāvā Samsung, tāpēc tās var un vajag salīdzināt ar piedāvājumu no Apple puses. Tas, ka Samsung savu Galaxy S8 jau tirgo par tādu cenu ir Samsung problēma.

    Ja par cenām, tad šis gads iezīmē kaut kādu jaunu tendenci, ka virs flagmaņu klases ir kaut kādi ultra-flagmaņi (vismaz cenas ziņā). Iepriekš visi flagmaņi kaut kā iemanījās maksāt 700-1000 eiro. Šogad parādās divi izlecēji (iPhone X un Note8), kas maksā virs tiem 1000 eiro. Tāpēc es to izdalu kā atsevišķu mikroklasīti :)

    Kartupelis3
    17.11.2017 10:00

    Šobrīd jau note maksā <1000 (arī man pērkot bija akcija un maksāja <1000), ja vien tiešām uzstājīgi nevēlies maksāt 1000.. Piem RD 860..(uzņēmumiem tas vispār ir 710eur) tas, ko tu LMT redzi ir ieskaitot faktiski kredīta % un sagatavošanās "akcijai"..
    Attiecīgi esi izveidojis atsevišķu uber-klasi 1 telefonam… tur noteikti tiešām ir kaut kāds uber pamatojums.. ok paliksim katrs pie sava viedokļa.
    Es tad ierosinu arī citiem telefoniem izveidot atsevišķas klases, lai nebūtu jāsalīdzina ar citiem… Note atsevišķu klasi jo vienīgajam irbulis. Razer atsevišķu klasi, jo 8GB ram… utt.. makse sense right?

    J
    21.11.2017 12:22
    J
    21.11.2017 12:33
    Reply to  J

    Vēlams apskatīt komentārus :)

    Kristaps Skutelis
    21.11.2017 12:34
    Reply to  J

    Ir vērts lasīt? :)

    J
    21.11.2017 12:52

    Domāju ka ir jāizlasa lai izglītotos
    Par s6 vs iphonex parametru īpatnībām
    Šeit vipsnaja par s6 vs iponex..

    Ps iphone x ir labs telefons bet cena ir …

    Lapsinieks
    21.11.2017 12:54

    ir. jo smalki aprakstīta tā ekrānu problēma, kur tur aug kājas un kāda ir displaymate objektivitāte. Labā ziņa – mūsu fanbojiem ir alerģija pret krievu valodu, tā ka apple komercpanākumiem pie mums nav lielu draudu!

    Kristaps Skutelis
    21.11.2017 13:07
    Reply to  Lapsinieks

    Ar Murtazinu ir tā problēma, ka viņš ir totāls Samsung fanbojs un ņemot tā reģiona specifiku nav ilūziju kā tā fana būšana tiek organizēta. Tāpēc arī neraujos tērēt laiku uz viņa spriedelējumu lasīšanu. Ja būs lieks laiks, tad uzmetīšu aci.

    Lapsinieks
    21.11.2017 13:14

    jā, es arī skeptiski uztveru rakstīto. bet par ekrāniem he made a point (tur arī linki no citiem resursiem) galvenā ideja ir tāda, ka apple ir mākslīgi pacēlis spilgtuma rādītājus cipariņu dēļ par spīti riskam, ka tiem ekrāniem var izsvilt pikseļi. Izklausās ticami – pie pilnīga monopola un diktāta tirgū – kāpēc samsungam nepačakarēt tādu apple, kam pašam zināšanu un iespēju kautko darīt oled displeju lauciņā ir absolūts ZERO?

    Dainis Dembovskis
    13.11.2017 11:07

    Super AMOLED vai tomēr OLED ekrāns? :)

    Kristaps Skutelis
    13.11.2017 11:09

    AMOLED tipa displejs Super AMOLED izpildījumā. Proti, displejs ar tajā iestrādātu pirkstu nospiedumu reģistrēšanas slāni.

    Dainis Dembovskis
    13.11.2017 11:14

    Baigi dīvaini. Pats Apple norādā, ka viņiem ir OLED displejs. Pats OLED iedalās 2 daļās – AMOLED un PMOLED. Super AMOLED apzīmējumu izmanto Samsung, kaut gan arī tehnoloģiski tas atšķirās no AMOLED. Sanāk Apple kautrējas izmantot Samsung apzīmējumu? :)

    Skābene
    13.11.2017 11:16

    Vai man vienam ar Samsung bildētās končas izskatās garšīgāk, kā ar Xu bildētās!?
    :)

    Jānis
    13.11.2017 11:20
    Reply to  Skābene

    :DD

    x
    13.11.2017 11:26
    Reply to  Skābene

    bb uz konču papīra samsim izskatās jēdzīgāk
    bet vienlaicīgi arī siltāki toņi

    nu, vienalga, kādi toņi končām vai citam veikalā nofočētam iepakojumam – kā vizuālā piezīmju grāmatiņa šie abi der, un ko tad no telefona kameras vairāk vajag.

    Artis
    13.11.2017 11:42
    Reply to  Skābene

    Ar Samsung bildētās končas izskatās krāsainākas un spilgtākas, bet vai tās dzīvē arī tā izskatās? Tāds ir jautājums, ko gribētu zināt. Man patīk bildes, kas izskatās dabiski. Samsungs vienmēr savas bildes ir izskaistinājis krāsainākas un spilgtākas. Kādam tas ir +, kādam -.

    Skābene
    13.11.2017 14:07
    Reply to  Artis

    Diemžēl, Maķītī arī neviens nevar uztaisīt tik smuku burgeri kā uz reklāmas bildes! :D

    darels
    13.11.2017 20:04
    Reply to  Skābene

    Tāpēc jau hesītis ir labāks.

    Lapsinieks
    13.11.2017 20:49
    Reply to  darels

    aga. lumpeņu sapnis.

    Skābene
    14.11.2017 09:02
    Reply to  Lapsinieks

    Beidz te Kārli Marksu citēt, pie mums ir pierasts lumpeņus saukt par proletariātu!

    KKTK
    13.11.2017 11:51
    Reply to  Skābene

    Kā redzi, pārāk pareizs white balans arī nav acij tīkams. Ciparos viss ir perfekti, bet rezultāts… Un tad pēc pāris alus kausiem nonāksim pie tā, ka visas digitālās bildes ir pārāk sintētiskas salīdzinot ar mid formāta filmiņu ;)

    x
    13.11.2017 12:01
    Reply to  KKTK

    un vēl pēc pāris kausiem – konsenss jautājumā par to, ka nav jēgas pirkt fuji 50s, jo desmitnieka bildes instagrama sākumlapā izskatās gluži tādas pašas)

    davfreim
    13.11.2017 16:54
    Reply to  KKTK

    Nu man atkal dikti acīs krīt tas dzeltenais background uz Samsunga, končas izskatās košākas, bet background dikti dzeltens.

    Dainis Dembovskis
    13.11.2017 11:38

    Personīgi man, ar FaceID likās, ka man jāveic vairāki soļi, lai tikt pie galvenā ekrāna. Vai nu jāuzspiež uz ekrāna/ieslēgšanas pogas, jāparāda seja, jāpavelk uz augšu. Vai tas sanāk pie izslēgta ekrāna uzreiz pavelkot? Ne pārāk. Ar TouchID viss vienkārši – tu uzspied, iedegās ekrāns, uzreiz atbloķējas telefons. Varbūt vienkārši pieradums, jo ar FaceID nebija baigā diskomforta lietošanā. To, ka FaceID kā tāds strādā ļoti labi – fakts.
    Par kameru – ir laba, un pat DxOMark vērtē viņu ļoti augstu https://www.dxomark.com/category/mobile-reviews/
    Vai labākā? Flagmaņiem baigi grūti vērtēt – tur jau aiziet nianses, katram ar savu aci tīkamas. :)

    Kristaps Skutelis
    13.11.2017 11:41

    Īsti lieku soļu nav, jo paņemot iksu rokā, tam uzreiz ieslēdzas ekrāns un tiek meklēta seja. Praksē tad sanāk, ka paņemam telefonu, uzreiz svaipojam uz augšu un tajā sekundē ir atpazīta seja un tiekam iekšā. Tāpēc nav īsti lēnāk kā ar Touch ID. Tik vien tas, ka telefons ir jāpavērš pret seju. Touch ID gadījumā to var atbloķēt pat neskatoties uz ierīci.

    davfreim
    13.11.2017 16:52

    Nu tu vari skatīties, pagaidīt kad parādās atslēdziņa atslēgusies un tad swipe up. Bet var arī vienkārši uzspiest un uzreiz swipe up un atbloķēt ar 1 kustību.

    Briedis
    13.11.2017 22:21
    Reply to  davfreim

    Tik un tā man ar TouchID izdodas telefonā iekšā tikt ātrāk, jo ar pirkstu atbloķēt varu to jau velkot no kabatas.

    Aigars
    13.11.2017 12:56

    Par tādu naudu nopārdot tik izkropļotu telefonu, protams, ir māksla. Cepuri nost Apple priekša 👏 Bet jebkurā gadījumā ir skaidrs, ka jāgaida nākošais modelis, lai saprastu, vai Apple ņirgājas, vai tiešām ir pazaudējuši jebkādu sajēgu par dizainu.

    Mani gan vairāk apbēdina fakts, ka tik daudzi cilvēki uzskata, ka sejas atpazīšana telefonos ir Apple inovācija. Viņu inovācija slēpjas tieši paņēmienā, kā atpazīšana notiek, kas tiešām ir interesanti, bet tehnoloģiju kā tādu Microsoft ar Windows Hello piedāvā jau vismaz 2 gadus un ne tikai telefonos.

    Ja runājam par pēdējo gadu trendu aizstāt visu priekšējo paneli ar displeju, tad Samsung ir stipri priekšā visiem ražotājiem. Ja vēl viņi piedāvātu tīru Android, tūlīt pat skrietu uz veikalu pirkt 😀

    Atgriežoties pie iPhone, uzskatu, ka labākais joprojām ir 7. Gribētos teikt 8, bet STIKLS! Es personīgi neeesmu arī metāla korpusu fans, jo pēc pieredzes ar 6 un 6s esmu secinājis, ka tas ir pārāk slīdīgs materiāls, bet tas noteikti ir labāks par stiklu (jā, es labprātāk redzētu kvalitatīvu plastmasu).

    LOOK
    15.11.2017 10:55
    Reply to  Aigars

    No dizaina viedokļa SE ir unikāls un arī ļoti labi lietojams (kaut arī stikls) abās pusēs. Taisnās malas padara šo aparātu ļoti ērtu un viegli noturamu. Noapaļotās malas neatkarīgi no materiāla ir ievērojami neērtākas.

    Aigars
    15.11.2017 11:15
    Reply to  LOOK

    SE? Es pieņemu tu domāji X. Unikāls, protams! Par to es nestrīdos, bet par ērtību neko teikt nevarēšu, jo pašam to turēt rokās nav gadījies. Mans viedoklis ir tīri no vizuālās puses. Rodas sajūta, ka Apple pa roku galam izstiepa ekrānu, tikai lai neizkristu no modes.

    LOOK
    15.11.2017 14:01
    Reply to  Aigars

    Nē es domāju SE, jo X modelī no dizaina inovācijas nekā nav.

    Aigars
    15.11.2017 14:12
    Reply to  LOOK

    Bet SE taču nav stikla aizmugurē. Ja runājam par iPhone 5 un 5s dizainu, uz kura ir balstīts SE, tad tas tiešām bija labs, bet 6 – 7 man tomēr patīk vairāk.

    13.11.2017 13:20

    Paturēju 3 minūtes iPhone X rokās un radās pāris ne tik pozitīvi iespaidi.

    Pirmkārt – ne iOS, ne aplikācijas nemāk sadzīvot ar to izkosto vietu ekrānā. Vismaz iOS bija jāsaprot izkodums un nedrīkst tajā ieslēpt rīkjoslas ikonas.

    Otrais iespaids – žestu ievade ir nenostrādāta, tā robežojas ar nelietojamību.

    Trešais – telefons ir nepareizi izsvarots. Augšdaļā ir pārāk daudz “satura”, visu laiku ir sajūta, ka telefons pārvelsies pār plaukstu, ja neturēsi ar īkšķi apakšējo daļu. Sen neko tādu nebiju rokās sajutis.

    Kopumā teiktu, ka ir nepabeigtības un sasteiguma sajūta. Te gan norādīšu, ka Apple daudzas problēmas salabos softiski, tiek pat solīts softiski pacelt iP X jaunos augstumos, bet to rādīs tikai laiks.

    https://www.inverse.com/article/38314-iphone-x-evolve-over-next-12-months

    Kristaps Skutelis
    13.11.2017 14:02
    Reply to  Artis Ābols

    3 minūtēs neko daudz par ierīci saprast nevar. Ar tām ikonām nav arī tik slikti, jo nekas jau tur nepazūd. Vienkārši ap to izcilni ir mazāk vietas ikonu atrādīšanai un ir jādomā veidi kā šādā ierobežotā vietā tās uzskatāmi parādīt. Bet ar žestiem, kā jau rakstīju, arī nav tik slikti. Pa labi un pa kreisi lēkāt starp aplikācijām ir ērti. Grūtāk ir svaipoties uz augšu, lai tiktu pie atvērto aplikāciju pārslēdzēja.

    Briedis
    13.11.2017 22:25

    Nepiekritīšu par tām 3 minūtēm. Paņemot rokās Samsung 8, uzreiz bija sajūta, ka ir. Paņemot X’u – nepatika, kaut esmu Apple tehnikas piekritējs un lietotājs. Galvenokārt nepatika svars un pēc tam pārējais (neredzamās WiFi, Bluetooth, Alarm u.c. ikonas utt.)

    Kristaps Skutelis
    13.11.2017 22:53
    Reply to  Briedis

    Pirmās sajūtas var gūt, tām ir nozīme, tomēr tas nav īsti izsvērts viedoklis kādu mēs te sagaidām no Arta :)

    Rūdolfs Rancāns
    13.11.2017 14:30

    Gaidu modeļu SE un X sintēzi 😁Nē, tiešām gribētu X tipa ekrānu un jaudu, tikai SE izmēros.

    x
    13.11.2017 14:47

    nu tad – bai bai, se cena
    un hello čolka!

    Jānis A
    14.11.2017 12:23

    Nekas gan jau drīz iznāks SE2. Es pieļauju, ka SE deva diezgan daudz peļņas

    Alberts
    13.11.2017 16:14

    Un kā ar FaceID? Tas darbojàs tik pat labi kā TouchID? Bez aizķeršanās?

    Kristaps Skutelis
    13.11.2017 16:20
    Reply to  Alberts

    Pa lielam, jā. Tik cik vajag telefonu turēt pret seju.

    Alberts
    13.11.2017 16:22

    Laikam šodien jābrauc, jāieķer. Beidzot jāupgrado mans 5s, haha. Vienīgais, kas liek šaubīties ir tas FaceID. Vai varbūt tomēr izvēlēties 8Plus?

    Kristaps Skutelis
    13.11.2017 16:24
    Reply to  Alberts

    Par Face ID man nebija praktiski nekādu sūdzību, tur viss darbojas čotka, kad pierodi pie jaunā telefona atbloķēšanas veida. iPhone 8 Plus ir kā vienkāršā un pat mazliet garlaicīgā izvēle :) Ja gribas modernu aifonu un ir iespējas izmēģināt iksu, tad es teiktu, ka var iet arī šo ceļu. Ikss būs ērtāk rokā noturams un es to saku kā izbijis Plusīgā aifona lietotājs.

    davfreim
    13.11.2017 16:51
    Reply to  Alberts

    Plusam ekrāns tikpat liels, cik X’am, tikai rokās gan krietni lielāks Pluss.

    Kristaps Skutelis
    13.11.2017 16:59
    Reply to  davfreim

    Vot, īsti nav tik rožaini viss. Kā jau rakstīju un kā GSMArena bija izrēķinājuši, tad principā no solītajām 5.8 iksa ekrāna collām reāli lietojamas ir vien 4.96 collas un tas ir mazāk nekā iPhone 8 Plus. Te bilde uzskatāmībai. comment image

    Lapsinieks
    13.11.2017 17:18

    bēdīgs skats :( it kā ir, bet nav…

    davfreim
    13.11.2017 18:03

    comment image

    Kristaps Skutelis
    13.11.2017 18:09
    Reply to  davfreim

    Aha, ir dažas aplikācijas, kas prot izmantot to displeju, bet tādas nav visas. Pamēģini uz iksa palaist video :) Tas displejs itkā ir liels, bet praksē ne vienmēr.

    Lapsinieks
    13.11.2017 18:23

    ar video ir vienkārši: parasto 16:9 var izstiept uz 18:9 – tāpat, kā vairums cilvēku uz pirmajiem platajiem TV skatījās izstieptu 4:3 :D

    Kristaps Skutelis
    13.11.2017 18:33
    Reply to  Lapsinieks

    Parasti taisa melnas malas nevis stiepj.

    Lapsinieks
    13.11.2017 19:13

    cilvēki stiepa. uh un kā vēl stiepa! jauns esi – neatceries!

    Lapsinieks
    13.11.2017 18:19
    Reply to  davfreim

    brīnišķīgs piemērs: uz iksa var izlasīt tieši par divām rindām mazāk.

    davfreim
    13.11.2017 18:22
    Reply to  Lapsinieks

    Apakšā ir 1 rinda, kura nav uz 8 plus un augšā ir puse no 1. rindas, kas ir uz 8 plus.
    Manuprāt, diezgan skaidri redzams, ka pilnīgi vienāds teksta apjoms.

    Kristaps Skutelis
    13.11.2017 18:34
    Reply to  Lapsinieks

    Un šādi uz iksa lielā ekrāna izskatās Feedly. Cik collas tur iet zudumā melnajos laukumos?comment image

    Oskars Pūris
    13.11.2017 19:54

    Kristap, paldies, ka atrunāji mani no šī pirkuma. P.S. Labs raksts.

    Kristaps Skutelis
    13.11.2017 20:04
    Reply to  Oskars Pūris

    Paldies! Nevienu neatrunāju, tas ir katra paša lēmums. Es tikai uzrakstīju kā ir :)

    Oskars Pūris
    13.11.2017 20:19

    Par vēlu taisnoties! ;)

    Edijs Ozols
    13.11.2017 20:57
    Reply to  Oskars Pūris

    Lietoju x jau 10 dienu un varu tekt, ka visumā ir ok, it sevišķi face id un žestu vadība, proti, nav nekādu problēmu visam tikt klāt, turot xsu vienā rokā. Bija doma pirkt s8+, bet tā kā esmu kreilis, tad tā atbloķēšana bija galīgi garām..

    Briedis
    13.11.2017 22:27
    Reply to  Edijs Ozols

    Es arī esmu kreilis. Kur & kāda problēma ar atbloķēšanu?

    Edijs Ozols
    14.11.2017 06:40
    Reply to  Briedis

    Turot s8+ kreisajā rokā, ļoti jāpacenšas, lai ar pirkstu trāpītu uz atbloķētāja.

    Māris
    14.11.2017 13:31
    Reply to  Edijs Ozols

    Nē, nu, ūnikums! es pat kā labrocis atbloķēju s8+ ar kreiso roku. itinarnemazāko problēmu jeb superērti un ātri

    x
    13.11.2017 20:45

    lasām par iksa apzinātajām problēmām – ekrāna labajā vai kreisajā malā patvaļīgi uzrodas zaļa vertikāla strīpa, tača jūtīguma problēmas vēsumā (+4C) un trokšņi skaļrunī.
    jūtīgumu risināšot ar softa apdeitu, pārējo droši vien arī, jo izpaužas ne tuvu ne visiem.

    Uldis M.
    13.11.2017 22:56

    Par secinājumiem… es gan neredzu dižu jēgu no irbuļa un ātrās uzlādes. Nu godīgi – irbulis telefonā, tiešām tas ir ērti un noderīgi? Ko ikdienā ar to iesāk? Raksta ziņas? Scrollo facebook?
    Ātrā uzlāde – nu tā arī ir tāda nosacīta fīča – es parasti telefonu ulieku lādēties vakarā un noņemu no vada no rīta, līdz ar to 3h vai 1,5h neko man nemaina. Ja gadās vajadzība pēc lādēšanas pa dienu darbā, vai kur citur, tāpat pa rokai ir tikai vads ko piespraust pie kompja vai mašīnas USB, neticu ka visur līdzi nēsātu lieljaudas lādētāju…

    Lapsinieks
    13.11.2017 23:37
    Reply to  Uldis M.

    irbulis – sūds, protams. a pie ātrās uzlādes baigi pierod. es vairs pa nakti nelādēju – pietiek ar brokastu laiku

    Skābene
    14.11.2017 09:19
    Reply to  Lapsinieks

    Ja lumpenis nevar nopirkt irbuli, tad lumpenis irbuli sauc par sūdu! :)
    Līdzīgi kā tai anekdotē par Kretīnu, kur dēls saka tēvam, ka gribot kļūt par Kretīnu, kad izaugs liels, jo tētis par Kretīniem sauc visus onkuļus, kas baruc ar krutām mašīnām!

    Lapsinieks
    14.11.2017 09:48
    Reply to  Skābene

    izdomā kautko interesantāku. prognozējami garlaicīgi tie tavi dzēlieni

    Skābene
    15.11.2017 10:01
    Reply to  Lapsinieks

    Nemaz netaisos nolaisties līdz tavam līmenim! :)

    Skābene
    14.11.2017 09:15
    Reply to  Uldis M.

    Tu jēgu neredzi, bet citi redz! Es piemēram pēdējos 3 gadus izmantoju irbuli ātrajām piezīmēm sapulcēs, lai nav jāstaipa līdzi rakstāmais un piezīmju blociņš. Man patīk, ātri un ērti! Bērniem arī patīk irbulis, iedod ļotenē telefonu ar irbuli un sīkais sēž un pacietīgi zīmē, tikmēr pats vari atpūsties!

    Lapsinieks
    14.11.2017 10:06
    Reply to  Skābene

    pareizi esi sapratis – rīkojumus sapulcēs vajag pierakstīt. Pamēģini kādreiz kādu sapulci vadīt – sapratīsi, ka nekas nav jāpieraksta. Ups, proletariāc tak…

    Skābene
    15.11.2017 09:59
    Reply to  Lapsinieks

    Lumpeņa cienīgs komentārs! Par akcionāru un padomes sapulcēm laikam neko neesi dzirdējis, tikai nodaļas vadītāja sapulču līmenī dzīvo!? :D

    Lapsinieks
    15.11.2017 10:10
    Reply to  Skābene

    aga. akcionārs, kas braukā ar līzingā pirktu džusīšu parketnieku :D

    Skābene
    15.11.2017 12:32
    Reply to  Lapsinieks

    Operatora nomaksas telefonu pircējs mācīs mani ar kādu auto braukt!?
    Muahaahaa, tu tak esi viens rēcīgs pipars!

    Lapsinieks
    15.11.2017 14:01
    Reply to  Skābene

    beidz fantazēt

    Jurkki
    14.11.2017 09:20

    Cienījamais autor! Vārds “screenshot” latviski daudz pareizāk būtu “ekrānuzņēmums” nevis “ekrānšāviņš”. Lūdzu, nevajag runāt Google translate līmenī, ok? Vārdam “shot” ir vairākas nozīmes, viena no tām ir arī “kadrs”. Vai varbūt Jūs fotogrāfijas arī drīz sāksiet saukt par “šāviņiem”? ☺

    janis
    14.11.2017 16:18

    ios 11 ir daudz, daudz ērtāka par android. Man bija win phone, žēl ka to uzmeta izstrādātāji. Ērta saskarsme, karte, photo un nekas nebremzē. Telefons krīt cik gribi. Atsprāgst korpus. Saliec un lieto bez bēdu tālāk. androīdi, ķīniešu murgi. Pēc parametriem viens dzīvē kaut kas cits. tehniskas problēmas, lēni, saskarsme kā veicas un pierod. galīgu ķīnu nezinu ko tur slavē, bet telefons ir 2 šķiras. Piemēram, huiwei telefons bluetooth klusāks un bez pišas neskanēs kā lg androids. Samsung tehniski ir ok! Tomēr vispretīgākā un bezgaumīgākā saskarsme no visiem. Krāsu gammas, fonti un nianses. Protams var visu mainīt un čikāties. Androīdi noveco straujāk, ražotāji tos pamet, nav pārmantojamība un ilgtspējība. Google store haos! Itunes ar 95% ir draza, tomēr pēdējā laikā veic uzlabojumus. Apple trumpis ir vienkārši, nekā lieka, primitīvi. Ilgstpējība modeļos. neviens nepiemin, ka apple pilnīgi neinteresē LV tirgus. Androīd ir draudzīgāks. Tomēr, ja esi amerikā vai UK ar family music planu nevar konkurēt, ekosistēmu. Tas tāpat ka amazon ar savu paņem lietotājus, tai kastēm tirgo savas planšetes. Man pašam ir šobrīd, iphone se. Tas silst, bača manuprāt subjektīvi izlādējas ātrāk nekā visiem līdz 300 euro Androīdiem. Zona ar sliktāka. Ir nianses, kas patīk un pietrūkst no Android. Tomēr, tā… Read more »

    Lapsinieks
    15.11.2017 13:17
    Reply to  janis

    no kādas valodas šis ir tulkots ar google translate?

    Kristaps Lācis
    15.11.2017 14:03
    Reply to  Lapsinieks

    No retard..

    AP
    15.11.2017 02:00
    Kristaps Skutelis
    15.11.2017 06:48
    Reply to  AP

    Jā? Tagad plašāk pastāsti ko par šo domā.

    AP
    15.11.2017 12:45

    Apskatā minēji par drošumu un salīdzinājumu sejas detektācijai pret S8, kas savukārt nozīmē ka ābolam paliek vienīgā drošā lieta password (laikietilpīgs unlocks, jo arī FaceID ir appejams).

    Kristaps Lācis
    15.11.2017 14:05
    Reply to  AP

    “Protams, telefona priekšā var nolikt arī masku, kas kopē kādas personas seju, taču piekritīsiet, ka tāda tiks izgatavota tikai ļoti mērķēta uzbrukuma gadījumā, tāpēc neapdraud vidusmēra iPhone X lietotāju.”
    ē*al!

    Kristaps Skutelis
    15.11.2017 14:26
    Reply to  AP

    Tieši tā, kā jau pats minēji, tad viss ir uzlaužams (vai apejams) un vienīgais aspekts – cik sarežģīts un laikietilpīgs ir šis process. Paroles laušana ir vienkārša, bet mazliet vajag laiku, Samsung sejas atpazīšanas piemānīšana ir vienkārša, pirkstu nospieduma sensora apmānīšana jau ir mazliet sarežģītāka un sejas atpazīšanas sistēmas apmānīšana iPhone X gadījumā ir vēl sarežģītāka. Tev vajag ne tikai upura bildi (tiem sejas laukumiem), bet pašu masku veidot tā, lai sakristu tās forma ar upura sejas formu. Tā ir diezgan smalka padarīšana, un, lai šādu informāciju par upuri dabūtu, vajag normāli iespringt. Parastu mirstīgo cilvēku gadījumā tik sarežģītas lietas darīs retais, bet tajā līmenī, kur jāuzbrūk svarīgiem/bagātiem cilvēkiem, tiek pielietoti arī citi līdzekļi. Tāpēc vēlreiz uzsveru, šis maskas haks, lai arī izskatās interesants un biedējošs, praksē neko daudz nemaina un Face ID nepadara īpaši nedrošu.

    Lauris Klagišs
    17.11.2017 07:28

    Klau, nez kā Face ID strādā, ja degunā iekož lapsene vai dabū pa aci, un mainās sejas biometrija un izskats ? :) Šito laikam notestet nesanāks, jo lapsenes šogad vairs nav, un uz Maskačku izkauties mājas lapas reitingu dēļ Kristaps droši vien ka nedosies :)

    Kristaps Skutelis
    17.11.2017 07:47

    Nedosies gan. Bet principā, ja lapsene vai kulaks seju deformēs tik ļoti, ka Face ID vairs nespēs to atpazīt, tad iPhone lietošana laikam būs nebūtiska problēma :)

    Lauris Klagišs
    17.11.2017 07:59

    Ārkārtas zvanus policijai un ātrajiem laikam var veikt bez identificēšanās ? :)

    Lauris Klagišs
    17.11.2017 20:12

    Pirms 3 stundām beidzot dabūju jauno X, pirms tam 2 gadus lietoju Iphone 6S plus.

    Pirmie secinājumi, salīdzinot ar 6S plus:

    • Fantastiska un super kvalitatīva kamera; ļoti interesants kameras portretu režīms (iespēja izpludināt fonu utt) – var uztaisīt bildes, kas izskatās, kā uzņemtas studijā, vai fotografētas ar spoguļkameru;

    • Perfekti strādā Face ID;

    • Un pats galvenais (un man vissvarīgākais) – kaut arī ekrāns ir lielāks, pats telefons ir šaurāks un īsāks kā 6s Plus, līdz ar to perfekti ieguļas rokā.

    Vai es ieteiktu mainīt 6S plus pret X ? Noteikti ! Tie 40 euro mēnesī, ko 2 gadus nāksies maksāt operatoram (tik maz, jo pērkot telefonu uz uzņēmumu, ir reversais PVN, ko nomaksā operators), noteikti ir tā vērti

    kkk
    01.12.2017 16:36

    Iesakiet ātro lādētāju?

    Oskars Pūris
    21.04.2018 17:13

    Kādas atsauksmes lietotājiem pēc pusgada izmantošanas? Kāds putniņš pačukstēja, ka esot problēmas ar pārslēgšanos no 4G uz 3G. Respektīvi, telefons esot 4G tīklā nepieņem zvanus un īsziņas jo nespēj pārslēgties uz 3G. Kā Jums iet ar X? Viss rullz? Var pirkt? 😉

    Reklāma
    Šobrīd labākais nopērkamais iPhone. Ja ej pa iPhone līniju, tad var pirkt. Ja nesmādēsi arī Android ierīci, tad izvēles iespējas ir plašākas un pat labākas.Apple iPhone X apskats